Zuster Jeanne Devos krijgt eigen plein in Leuven

Het Benedenplein, achter het station in Leuven, wordt omgedoopt tot zuster Jeanne Devosplein. De stad Leuven wil dat er meer vrouwelijke rolmodellen aanwezig zijn in het straatbeeld. Voor zuster Jeanne Devos is het een hele eer.  

Zuster Jeanne Devos zet zich al jaren in voor de rechten van het huishoudpersoneel in India. Samen met haar beweging ‘National Domestic Movement’ heeft ze het lot van miljoenen mensen in India veranderd. Daarvoor kreeg ze in 2010 ook al de titel van ereburger van de stad Leuven. In 2005 werd ze ook al genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede.

Een plein vernoemd naar zuster Devos mocht dus niet ontbreken. “Liever had ik een gemeenschappelijke naam gehad”, zegt zuster Jeanne Devos. “Mijn naam verwijst immers naar het werk van miljoenen arme vrouwen samen. Maar als mijn naam daar naar mag verwijzen, is het goed.”

Het is een heel sympathiek plein voor de gewone mensen. Daar ben ik blij om.

zuster Jeanne Devos

Het zuster Jeanne Devosplein ligt achter het station van Leuven en heet nu nog het Benedenplein. Zuster Devos is zelf opgetogen dat het net dit plein is dat haar naam zal dragen: “Ik ben er zelf al een paar keer geweest. Het is een heel gewoon pleintje waar iedereen komt, de gewone mensen met fietsen of te voet, want auto’s kunnen er niet geraken. Heel de buurt daar is ook sociaal gericht. Je hebt de sociale kruidenier in de buurt, er zijn ook gelegenheden om met sociale groepen samen te komen en het is bereikbaar voor iedereen. Het is een heel sympathiek plein.”

Meer vrouwenstraatnamen

De stad vindt het belangrijk dat er meer vrouwelijk rolmodellen aanwezig zijn in het straatbeeld. Slechts 3% van de Leuvense straten die naar een persoon zijn vernoemd, verwijzen nu naar een vrouw.  Vorige week maakte de stad bekend dat zeven straten op de Hertogensite de naam zullen krijgen van van vrouwelijke zorgverleners.

Meest gelezen