Videospeler inladen...

Zusters uit Halle bakken voorlopig geen hosties meer: "Geen misvieringen dus niet nodig"

De zusters Sacramentinen in Halle zitten zonder werk. Normaal bakken ze hosties voor misvieringen in Halle en omstreken, maar door de coronacrisis ligt de productie stil en dus ook hun inkomstenbron. Dat vertelde zuster Angela vanmorgen in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. 

De drie zusters Sacramentinen in Halle zorgen voor de hosties voor heel wat missen in Halle en omstreken. Maar omdat er geen missen meer worden houden, zijn er ook geen hosties meer nodig. Zuster Angela: "We hebben nog een voorraad liggen, dus bakken heeft geen zin. Die hosties blijven gelukkig zes maanden goed, zodat we ze hopelijk nog kunnen verkopen." Momenteel dus geen hosties, of toch bijna geen. "De hele grote hostie die wordt nog gebruikt voor online misvieringen. De pastoor breekt die dan in stukken. Op die hostie staat een afbeelding van Jezus. Zijn lichaam aan het kruis.” 

Enige inkomstenbron

Een hostie maken is niet zo moeilijk omdat er maar twee ingrediënten inzitten. Zuster Angela: “Bloem en water, dat is het enige. Dat moet je dan goed mengen en bakken. We doen er geen bewaarmiddelen bij, want dat mag niet.” Jaarlijks maken de zusters een half miljoen hosties in hun bakkerij.  "Dat is onze enige inkomstenbron.  We kunnen dus alleen maar bidden dat de crisis snel voorbij is", zegt zuster Angela. 

 Zondag is het Pasen, de verrijzenis van Jezus. Een nieuw begin. Hopelijk ook voor ons.”  

De drie zusters vinden de verplichte quarantaine niet makkelijk. “Het is moeilijk, maar net als iedereen blijven we binnen. Alleen om naar de apotheek te gaan, verlaten we het klooster. Verder bidden we veel. Voor de mensen die ziek zijn, maar evengoed voor wie verlaten is of eenzaam. En dat de coronacrisis snel voorbij mag zijn. Zondag is het Pasen, de verrijzenis van Jezus. Een nieuw begin. Hopelijk ook voor ons.”  

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen