Radio 2

17 woonzorgcentra in de provincie Antwerpen krijgen testkits voor het coronavirus

17 woonzorgcentra in provincie Antwerpen krijgen of kregen ondertussen tests om hun bewoners en personeel te testen op het coronavirus. Het gaat om de centra met de hoogste aantallen vermoedelijke besmettingen met het coronavirus. 

"De woonzorgcentra die de meeste vermoedelijke besmettingen hebben  krijgen middelen om te testen", zegt Renée Willems van ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen). "Daarom krijgt ook ZNA Joostens (een woonzorgcentrum dat gespecialiseerd is in dementie nvdr.) de tests."  Toch is de situatie daar nog niet heel erg.

"We hadden 3 patiënten met milde symptomen en we hebben dan zelf beslist om ruimer te gaan testen." Het woonzorgcentrum kon dat omdat het deel uitmaakt van een netwerk met ziekenhuizen, waar tests voorhanden waren. "Uiteindelijk bleken 14 mensen besmet zonder symptomen." Toch zijn ze blij met de extra tests: "Nu moeten we de middelen voor onze ziekenhuizen niet meer gebruiken."

"Minderheid die nog niet besmet is goed beschermen"

In Brasschaat kijkt het woonzorgcentrum Buitenhof wel reikhalzend uit naar de tests. Daar zijn al 11 mensen overleden aan COVID-19. Ook al zijn die tests maar een momentopname, toch zijn ze heel nuttig, zegt directeur Kurt Stabel: "Dan kunnen we degenen die negatief zijn echt goed gaan afbakenen. We vrezen dat de meerderheid van de bewoners en het personeel intussen wel besmet zal zijn. Maar mochten er toch nog mensen negatief testen dan moeten we die bijzonder beschermen tegen besmetting."

Wij doen keihard ons best, die tests gaan dat misschien eindelijk bewijzen

Anoniem

Ook op andere plaatsen, waar nog niet zoveel zieken of overlijdens waren, zijn ze er blij mee: "We horen nu dat de woonzorgcentra het zo slecht doen, maar wij doen echt wel ons best en afstand houden gaat nu eenmaal niet als je met demente bejaarden werkt. Die begrijpen dat niet. Met die tests zullen we eindelijk weten hoe de situatie nu echt is."

 

Meest gelezen