Bever is enige gemeente in Vlaams-Brabant zonder coronabesmettingen

Bever, een kleine gemeente in het Pajottenland, is de enige Vlaams-Brabantse gemeente waar het coronavirus nog niet is toegeslagen. Er is nog geen enkele besmetting vastgesteld. “Dat hebben we te danken aan de discipline van onze inwoners”, aldus de burgemeester. "Maar de strijd is nog niet gestreden."

De gemeente Bever ligt in de uiterste hoek van het Pajottenland, net tegen de Waalse grens en heeft ongeveer 2000 inwoners. Het is de enige gemeente in Vlaams-Brabant waar nog geen enkele coronabesmetting werd vastgesteld. In heel Vlaanderen zijn volgens de recentste cijfers slechts drie gemeenten zonder een coronabesmetting. 

Twee verklaringen

De burgemeester van Bever, Dirk Willem (CD&V), ziet hiervoor twee verklaringen. "ik heb het gevoel dat mensen zich hier echt aan de voorgeschreven regels houden. Ze hebben discipline. Er is hier een winkel, dus ze hoeven ook niet naar een stad om naar de winkel te gaan. En als ze naar de frituur willen, moeten ze hun bestelling telefonisch doorgeven en kunnen ze die op een afgesproken tijdstip gaan halen. Ik ben trots, dit moeten we volhouden."

Anderzijds ziet burgemeester Willem een verklaring in de ligging van de gemeente. “Het is een boerendorp met veel platteland waar praktisch iedereen zijn eigen tuin heeft. Aan social distancing doen, is voor de Bevenaren geen grote moeite. Een groot deel van de bewoners is landbouwer."

Hoe dan ook wil Willem niet te vroeg victorie kraaien. "De ronde van Frankrijk wordt gewonnen in Parijs. We zijn nog niet aan de 'arrivé', hè. Het is nog niet voorbij."

We wonen hier in gezonde lucht en dat heeft zo z'n voordelen.
Burgemeester Dirk Willem

Burgemeester Willem hoopt wel dat het feit dat Bever nog geen coronabesmettingen heeft, politici doet inzien dat leven op de boerenbuiten zo slecht nog niet is. "Vorig jaar nog kreeg Bever een hele slechte mobiscore, omdat we te ver van de stad liggen en er geen openbaar vervoer is in de gemeente. Maar nu zien de beleidsmakers dat het zo slecht nog niet is om op het platteland te leven. We wonen hier in gezonde lucht en dat heeft zo z'n voordelen."

Meest gelezen