Gestrande buitenlandse studenten in Gent krijgen voedselpakketten en financiële steun 

Buitenlandse studenten in Gent kunnen steun krijgen om rond te komen als ze door de coronacrisis niet naar huis kunnen. Het geld is er vooral voor niet-Europese studenten die langere tijd in Gent studeren of doctoreren. Er zijn ook voedselpakketten voor de meest kwetsbare studenten.  

Pasta, tomatensaus, rijst, maar ook douchegel en potjes koffie: de studenten die vandaag naar de Kortrijksesteenweg afzakten, keerden met goedgevulde tassen terug naar huis. In de schaduw van het Sint-Pietersstation deelde de vzw Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent (OBSG) vandaag basisproducten uit aan buitenlandse studenten die hun inkomen zagen krimpen of zelfs compleet wegvallen.

"Ik werkte via de jobdienst bij de universiteit en ik had ook verschillende studentenjobs”, vertelt Lorena, een Italiaanse die al drie jaar in Gent studeert. Ook zij kwam vandaag langs om een pakketje op te halen. “Rondkomen is nu een pak moeilijker. Veel aanbiedingen vallen weg. Alles is dicht."

Lorena met haar voedselpakket. Lees verder onder de foto.

Lorena is niet alleen. Vandaag kwamen zo’n 60 buitenlandse studenten om een pakketje. Morgen worden er nog eens zoveel verwacht. Ook de komende weken worden basisproducten uitgedeeld. OBSG, een vzw die zelf een 50-tal studenten uit ontwikkelingslanden huisvest, zag dat lang niet iedereen de eindjes aan elkaar kan knopen. Samen met de Universiteit Gent en het UZ Gent schieten ze nu in actie. Om de zwaarst getroffen studenten te helpen, werd ook geld voor financiële steun vrijgemaakt.

100 studenten vroegen al financiële steun

“Het gaat enerzijds om studenten die deze maand geen beurs ontvingen van hun thuisland. Allicht omdat de administratie daar plat ligt”, verduidelijkt Guido Van Huylenbroeck, voorzitter van OBSG. “Anderen studeerden op eigen middelen en kunnen door de huidige situatie niet meer bijverdienen.”

Zo’n 100 studenten vroegen ondertussen al financiële steun aan. Het gaat om bedragen tussen 200 en 400 euro voor alleenstaanden. Koppels of gezinnen kunnen tot 600 euro krijgen. Het geld is voornamelijk bedoeld voor niet-Europese studenten die voor een lange tijd in Gent verblijven. “Wie financiële steun wil, moet natuurlijk aantonen dat hij of zij daar recht op heeft”, zegt Van Huylenbroeck. “De administratieve last is miniem. Zo kunnen we het geld snel overmaken.”

De steunmaatregelen zijn van kracht tot het einde van de coronacrisis. Ongeveer 500 buitenlandse studenten zouden in aanmerking komen voor de financiële steun.

kasto80

Meest gelezen