Archieffoto van een eerdere lancering van het type raket die nu verloren is gegaan.
Xinhua

Chinese raket stort neer met Indonesische satelliet: tweede mislukte lancering op korte tijd

In China is de lancering mislukt van een Indonesische satelliet. De derde trap van de Lange Mars-3B-raket leek niet te werken. Enkele weken geleden mislukte ook al de lancering van een nieuw type van Chinese raket. 

De zware Lange Mars-3B-raket werd vanmiddag gelanceerd op de basis van Xichang in de zuidwestelijke provincie Sichuan. De eerste en de tweede trap van de raket werkten normaal, maar met de derde trap ging het mis en stortte de raket neer. Of er daarbij schade of slachtoffers zijn gevallen, heeft China niet bekendgemaakt.

De raket moest de Indonesische satelliet Palapa N1 in een baan rond de aarde brengen. Dat is een onderdeel van het netwerk waarmee Indonesië breedbandinternet in heel het land wil uitrollen. In Indonesië heeft nu 65 procent van de 265 miljoen inwoners toegang tot internet en de regering wil dat fors uitbreiden.

De mislukking is wel een tegenvaller voor China dat hoopt op nog meer contracten voor lanceringen vanuit Indonesië. Midden maart mislukte ook al de lancering van een nieuw type Chinese raket. 

Meest gelezen