Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Coronavirus treft ook christenen: hoe kunnen zij Pasen vieren? En wat met het Urbi et Orbi?

De maatregelen door het coronavirus treffen ook de christenen die tijdens de Goede Week en met Pasen het hoogtepunt van het kerkelijke jaar beleven.  Maar ze mogen al weken niet meer samenkomen om de eucharistie te vieren. Gelukkig zijn er alternatieven voor hen. Ook paus Franciscus pakt uit met een primeur trouwens, zondag vanuit Rome. Nood breekt wet of gewoonte.

De maatregelen rond het coronavirus treffen alle gelovigen. Simpelweg omdat samenkomsten niet meer mogen. Elke religie viert of beleeft het geloof door mensen samen te brengen, maar dat is dus niet meer mogelijk. Christenen, die met de Goede Week die uitmondt in Pasen hét hoogtepunt van het religieuze jaar beleven, moeten zich ook aanpassen nu. Pasen dus alleen of in beperkte gezinskring vieren, maar het kan toch ook anders. Via de klassieke media of via de hype van het ogenblik: streaming.

De komende dagen, de ultieme dagen van de Goede Week, kunnen gelovigen alsnog een viering beleven. Maar dan bijvoorbeeld online.  De Belgische bisschoppenconferentie heeft elke dag een mogelijkheid voorzien, te volgen via Kerknet.be. Op Witte Donderdag leidde de kersverse bisschop van Gent, Lode Van Hecke, al een dienst vanuit de crypte van het Sint-Baafshuis in Gent, wat online wel wat gelovigen lokte. Ook vandaag en de komende dagen is er een aanbod.

Online vieringen uit Antwerpen en Westvleteren, maar op heel wat andere plekken, parochies en kloosters zijn er ook vieringen die via de computer te volgen zijn

Geert De Kerpel, woordvoerder Belgische bisschoppenconferentie

De Goede Vrijdag-viering, die de kruisdood van Jezus Christus herdenkt, is te volgen vanuit de kathedraal van Antwerpen. De abdij van Westvleteren is het decor voor een viering op Stille Zaterdag. Op Paasdag is er een radiomis vanuit Leuven en op televisie is er een mis uit Parijs én is er natuurlijk ook de pauselijke zegen, Urbi et Orbi, vanuit Rome.

"Met de online vieringen hopen we zo veel mogelijk gelovigen te bereiken die nu eenmaal niet naar de kerk kunnen. Bisschop Bonny gaat voor in Antwerpen, er zijn trouwens heel wat andere plekken in ons land die gelijkaardige diensten uitzenden via live streaming. Er zijn ook regionale televisiezenders die meedoen.

"Op Paaszaterdag is er de Paaswake vanuit Westvleteren, waar de abt voorgaat in zijn gemeenschap. En ook dan doen andere plekken, kloosters en parochies mee online, natuurlijk met diensten achter gesloten deuren", zegt Geert De Kerpel van de Belgische bisschoppenconferentie. 

"Op Pasen zelf is het aan de klassieke media. Een radiomis -op Radio 1- vanuit de abdij Keizersberg in Leuven. En daarna is er -op Eén- nog een mis vanuit een televisiestudio in Parijs. Daarna dan het bekende Urbi et Orbi, vanuit Rome. Iedereen die het wil, zal een viering kunnen bijwonen, maar het zal eens op een andere manier zijn. Bovendien zullen op Pasen alle kerken bij ons om 12 uur de klokken luiden."

Bisschop van Gent: "Anders ingebeeld"

Lode Van Hecke is sinds eind februari de nieuwe  bisschop van Gent. De gewezen abt van Orval moet ook omgaan met de uitzonderlijke situatie: "Ik had me mijn eerste Goede Week als bisschop absoluut anders voorgesteld. Ik voel me een beetje zoals mensen die een nieuwe onderneming gestart zijn, maar hun plannen moeten laten varen."

"Gelukkig zijn er digitale middelen om toch liturgische diensten te verzorgen. Maar dat is natuurlijk anders dan we gewend zijn", zegt Van Hecke. 

Mensen kunnen de positieve waarde van eenzaamheid ontdekken

Lode Van Hecke, bisschop van Gent

Een Pasen in mineur? "Het hangt ervan af hoe de mensen het beleven. Maar in een tijd waarin we allemaal wat apart moeten leven, denk ik denk dat mensen de positieve waarde van eenzaamheid kunnen ontdekken. Dat is dat er verbondenheid ontstaat over de muren heen. Gebed en weten dat er iemand voor je bidt, kan plots heel belangrijk worden voor iemand die afgesloten is van de wereld, om het zo te zeggen."

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Absolute primeur voor paus Franciscus

Pasen, da's elk jaar opnieuw het klassieke beeld van de paus die voor een volgelopen Sint-Pietersplein, vol bloemen uit Nederland, zijn pauselijke zegen uitspreekt: Urbi et Orbi, vertaald: een zegen voor de stad (Rome) en de wereld. Maar dit jaar zal het anders zijn.

Franciscus zal de zegen niét uitspreken vanop het plein, ook niet vanop de "loggia", het balkon van de Sint-Pietersbasiliek dat enkel wordt gebruikt op grote momenten.. Neen, het zal vanuit een lege Sint-Pietersbasiliek gebeuren. En dat is een absolute primeur, voor het eerst in de moderne geschiedenis gebeurt het op die manier.

Het coronavirus is het antwoord van de natuur op de klimaatverandering

Paus Franciscus

Franciscus deed het zo al op Palmzondag (de zondag voor Pasen), ook de viering op Witte Donderdag deed hij op dezelfde manier. Nu dus ook op Pasen. Het beeld van de altijd majestueuze, maar deze keer lege Sint-Pietersbasiliek zal de wereld rondgaan. Net zoals is gebeurd toen Franciscus onlangs een uitzonderlijke "Urbi et Orbi" uitsprak, moederziel alleen op een leeg, duister en doorregend Sint-Pietersplein.

Krachtige beelden, waar Franciscus al eens bewust voor kiest. Al kan het nu eenmaal niet anders in een context van strenge maatregelen. Trouwens, Franciscus greep deze coronacrisis al aan om bezwerend en duidelijk te spreken over het bredere plaatje, over maatschappelijke en intermenselijke fiasco's en noden aan oplossingen.

Zo zei Franciscus al dat "het coronavirus wel eens het antwoord van de natuur kan zijn op de klimaatverandering. De natuur nodigt uit tot contemplatie. We hebben deze dimensie verloren, maar we moeten haar nu terugvinden." Of nog: "Sommige Europese politici doen me aan Hitler denken." Wellicht pakt Franciscus zondag opnieuw uit met enkele scherpe sneren en kritieken.

Meest gelezen