AZ Sint-Jan Brugge

 AZ Sint-Jan Brugge gebruikt 2 experimentele geneesmiddelen in de strijd tegen het coronavirus

Het ziekenhuis AZ Sint-Jan in Brugge gaat in samenwerking met het UZ Gent twee experimentele geneesmiddelen inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om medicatie die schade aan de longen moeten verminderen.

Het eerste middel stimuleert de aanmaak van een lichaamseigen stof waardoor ons lichaam beter kan strijden tegen het virus en het beschadigde longweefsel sneller herstelt. Het tweede middel is een ontstekingsremmer die nu gebruikt wordt bij reumapatiënten. Dit geneesmiddel is bedoeld voor de tweede week van de ziekte. Een aantal patiënten die het virus in het begin nauwelijks opmerken, ontwikkelen in die week een zeer heftige reactie.

Medisch coronacoördinator van het AZ Sint-Jan in Brugge Dr. Stefaan Vandecasteele vergelijkt het met een lawine: "Dat lawine-effect veroorzaakt zoals een lawine in de bergen heel veel schade in de longen. Daardoor lopen ze vol met ontstekingsvocht en kan er geen zuurstof meer opgenomen worden in het bloed. Met dit geneesmiddel kunnen we dat lawine-effect gericht onderdrukken. Vaak moeten patiënten dan ook niet meer aan een beademingsmachine liggen." 

Beide methoden zijn ontwikkeld door professor Bart Lambrecht van het UZ Gent. Hij won in 2014 de prestigieuze Francqui-prijs. Die prijs voor wetenschappelijk werk wordt ook wel eens de Belgische Nobelprijs genoemd. Professor Lambrecht kreeg de prijs voor zijn baanbrekend onderzoek naar astma en allergische reacties. De experimentele middelen in de strijd tegen het coronavirus worden nu eerst toegepast in Gent en Brugge, en daarna ook in alle andere Belgische academische ziekenhuizen. 

Maar de twee experimentele geneesmiddelen zullen niet bij alle patiënten gebruikt worden. Omdat ze nog in een onderzoeksfase zitten, zijn ze verbonden aan studies die hun effecten meten. In deze uitzonderlijke omstandigheden worden ze nu toch al toegepast in specifieke gevallen, om de ziekste mensen te helpen.

Meest gelezen