"Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld" van Sien Vanmaele.

Kookworkshops, telefoneren met dichters of (véél) gratis comedy? Deze tips helpen u door week 5 "in uw kot" 

Komende woensdag zal de Nationale Veiligheidsraad beslissen over de verdere maatregelen, ook de zomerfestivals staan op de agenda. Ook al doet het (financieel) pijn, de culturele sector blijft niet bij de pakken zitten. Nog elke week duiken er nieuwe digitale initiatieven op. Wat dacht u van een persoonlijk telefoontje met een dichter, kookworkshops, of een manier om uw kinderen in de artistieke voetsporen van Keith Haring te laten treden? 

Dicht opeengepakt staan meebrullen met onze favoriete zanger, het zit er voorlopig nog niet in. Gelukkig kan u zich opnieuw helemaal laten gaan met deze verse lading digitale tips. Veel plezier!

Nóg een maand gratis concerten

Bekijk het positief: zelden kon u zo vaak en zo divers genieten van muziek bij u thuis, het enige dat u nodig heeft is een stabiele internetverbinding. In deze quarantaineperiode organiseert het muzikale evenementenbureau Musevent bijvoorbeeld het "#stayhomefestival", een live festival om Belgische artiesten te ondersteunen. Zowat dagelijk kunt u Belgisch talent ontdekken, tijdens virtuele concerten van een half uur.  Doneren mag altijd.

De operahuizen wereldwijd zetten de ene na de andere voorstelling online, Klaracollega Sylvia Brouckaert toont u hier de weg.

Van klassieke muziek naar classics is maar een kleine stap. Zaterdag iets voor 20 uur kennen we de "winnaar" van de Classics 1000, de lijst van - welja - 1.000 klassiekers van Radio 1. Luister live mee en tel af, samen met Evert Venema en Annelies Moons.

Ook Radio 2 en MNM blijven huiskamerconcerten opnemen en beschikbaar stellen. Zaterdag, zondag én (paas)maandag staan vanaf 14.30 uur concerten van Gers Pardoel, Klaas Delrue en Dana Winner op het programma bij Radio 2.  En wat dacht u van deze akoestische Laura Tesoro? Tesoro had zelfs een primeur voor de luisteraars van MNM...

Zo'n 30 Gentse muziekcafés bundelen de krachten en hebben een virtueel café gevormd, op de Facebookpagina Live Untapped. Nog een hele week concerteert een muzikant elke avond om 20 uur. Beluisteren is gratis, maar de bedoeling is om geld in te zamelen voor het Gentse solidariteitsfonds, dat hulp biedt aan kwetsbare mensen. 

Bekijk hieronder hoe het concert van Milo Meskens klonk, in deze reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Ook het Oostends-Brugse kunstencentrum KAAP laat ons niet in de steek. Op hun Facebookpagina livestreamen ze de hele maand april concerten. Alle artiesten zijn ook gebundeld in deze playlist, de  "KAAPs Lockdown Essentials".

Kaap organiseert ook online workshops. Opvallend zijn de "Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld" van actrice Sien Vanmaele. Via een videoconferentie kan u een zogenoemde "food performance" volgen. Inschrijven is verplicht, maar het is volledig gratis! Vanmaele heeft al drie extra voorstellingen ingepland door de grote vraag. U kunt meekoken op 12, 16 en 17 april. 

Comedy aan huis

Heel wat Vlaamse comedians proberen deze dagen uw zorgen weg te lachen. Zo is er "Han Solo in Quarantaine",  terwijl Bert Kruismans zijn "Corona-kronieken" bijhoudt. Michael Van Peel mag dan gestopt zijn met eindejaarsconferences, speciaal voor deze verwarrende tijden is er nu "Van Peel overleeft - de CoRoma sessions". Ook "The Corona Tapes" en "The Quarantine Talkies" van Xander De Rycke zorgen voor enkele zorgeloze momenten.

Comedian Alex Agnew biedt wekelijks vermaak met zijn podcast "#welcometotheaa". Waarbij AA staat voor Alex Agnew, welteverstaan. In de tips van eind maart kon u ook al lezen dat Henk Rijckaert besloten heeft zijn laatste show "Maker" gratis online te plaatsen. 

Moet er nog comedy zijn? Blijkbaar wel, want sinds deze week is er ook het gloednieuwe streamingsplatform LiveComedyTV. Via dit nieuwe platform zijn onder anderen Kamal Kharmach, Els de Schepper en Jan Jaap van der Wal aan het werk te zien. Voor het gros van de voorstellingen betaalt u zo'n 7 euro, nog altijd goedkoper dan een gewoon ticket.

Theaterhonger stillen

Makers beginnen langzaamaan te experimenteren met digitale voorstellingen. Zo kunt u zaterdagavond om 20 uur via deze link kijken naar "De pest", een theatervoorstelling van SKaGeN, naar de roman van Albert Camus. De voorstelling wordt op groot scherm getoond in een lege cinemazaal, die stream kunt u live volgen bij u thuis. 

Normaalgezien zou het theatergezelschap De Nwe Tijd nu een nieuwe première vieren. Voor "Heimat 2" reisden makers Freek Vielen, Rebekka de Wit en Suzanne Grotenhuis in precoronatijden naar Groenland, om daar smeltende ijsschotsen te filmen. Die beelden hebben ze nu herwerkt tot dit digitale Requiem For The World As We Know It, zodat op die manier de voorstelling niet helemaal verloren ging. De muziek werd speciaal voor deze film ingezongen. 

NTGent presenteert sinds deze week een reeks voorstellingen "uit de oude doos", om zo onze theaterhonger toch een beetje te stillen. Via deze website kunt u nu zondag het pijnlijk grappige "God van de slachting" bekijken. Die bejubelde voorstelling was het theaterdebuut van televisieregisseur Jan Eelen en raakte razendsnel uitverkocht. Als u Els Dottermans, Frank Focketeyn, An Miller en Oscar Van Rompay verbaal wil zien sumoworstelen is dit uw kans!

Ook het bekende toneelstuk "Het gezin van Paemel" van Cyriel Buysse is nu online terug te vinden. Boer Van Paemel leek op het lijf geschreven van acteur Jo De Meyere (81 ondertussen). De Meyere speelde het vorig jaar, samen met een groep liefhebbers in Deinze.

Laat u overtuigen door deze reportage uit "Het Journaal", Jo De Meyere speelt voor een keer niét in het Algemeen Nederlands:

Videospeler inladen...

Door de coronacrisis moest het Cabaretduo Grof Geschud de voorstellingen van hun theaterstuk "Lijmen" afgelasten.  De twee theatermakers steken daarom hun vrijgekomen tijd in hun Youtube-kanaal. Ze maken video's voor jongeren over taboes. De reeks heet "Taboox" en is volgens hen "de ultieme anti-corona-verveling". 

Digitale expovreugde

Terwijl naar schatting 170 (inter)nationale tentoonstellingen waar werk getoond zou worden van Vlaamse kunstenaars moeten worden geannuleerd, kunt u vanuit uw luie zetel die expo's alsnog bezoeken.

Het bekendste voorbeeld is dé expo van het voorjaar: Van Eyck in Gent. (En ja, ze was écht heel erg goed, we gaan dat niet verhullen, sorry.) De projectleider maakte aan VRT NWS al duidelijk dat de expo niet meer zal heropenen. Voor alle gedupeerden en geïnteresserden is er nu - als troostprijs -deze digitale rondleiding van een half uur. Beter dan niets, hoor ik u denken.

De Hasseltse musea pakken het nog iets anders aan. Daar kunt u op eigen kracht digitaal door de tentoonstelling struinen, en de uitgestalde objecten langs verschillende kanten bekijken, net zoals u dat in het echt zou doen. De moeite waard om te proberen, met de expo SMUK in het Modemuseum van Hasselt.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" over de virtuele rondleiding in Gent:

Videospeler inladen...

Dichter in uw oor

In coronatijden grijpen mensen sneller naar poëzie. Voor wie niet meteen weet hoe te beginnen is er "Dichters van wacht". Elke avond (behalve zondag) zitten dichters zoals Bart Moeyaert, Peter Theunynck en Maud Vanhauwaert klaar om u telefonisch wat poëzie in het oor te lepelen. 

Wie het gratis 0800-nummer van “Dichters van wacht” vormt (0800 11 233) weet niet van tevoren wie er aan de lijn komt, elke avond zitten andere dichters voor u klaar.  Met de dichter(es) van wacht voert u een persoonlijk gesprekje en daarna leest hij of zij een gedicht voor. De actie kent zo'n groot succes dat u nog tot en met volgende week zaterdag kunt blijven bellen, van 20 tot 22 uur. Aanrader!

Kinderen? Kinderen!

We zitten midden in de paasvakantie (alsof dát nog een verschil maakt), extra tips voor chocoladezoektochten vindt u via deze link.

Sowieso blijft het een uitdaging om kinderen zinvol bezig te houden in deze coronacrisis. De Kunstfabriek@Home presenteert video-workshops, waarmee kinderen thuis creatief aan de slag kunnen..

Studio 100 bundelt heel wat van hun digitale activiteiten op deze plek.

Laurens Mariën bedacht dan weer "Print@home kleurboek gemaakt door artiesten in tijden van Corona". De tekeningen zijn gemaakt door 95 kunstenaars en downloadbaar op de site. 

Tekening van artieste Sarah Yu Zeebroek

BOZAR in Brussel heeft verschillende opdrachten voor het hele gezin online gezet, geïnspireerd op de beroemde New Yorkse kunstenaar Keith Haring. De succesvolle expo zou nog één week te zien zijn, ook daar besliste het virus anders over. Het creatieve team achter de expo stond niet stil en daar vaart iedereen wel bij. De mooiste creaties kunnen zelfs een prijs winnen. Ouders kunnen dan weer een virtuele rondleiding volgen.

Meest gelezen