Archieffoto FFP2-masker

Drie miljoen FFP2-maskers die vorige week geleverd zijn, zijn afgekeurd

Drie miljoen FFP2-maskers die vorige week aan ons land werden geleverd, zijn afgekeurd omdat ze niet aan de kwaliteitseisen voldeden. Dat heeft minister Philippe De Backer (Open VLD) in de Kamer verklaard. 

Drie miljoen mondmaskers die vorige week zijn geleverd aan ons land blijken niet de beter beschermende FFP2-maskers te zijn. “Op het eerste gezicht waren er problemen mee. We hebben die laten testen. De FOD Economie heeft bevestigd dat de leverancier geen sluitende keuringsattesten had kunnen binnenbrengen en dat de maskers na een extra test in een Belgisch labo kwalitatief onaanvaardbaar waren”, zegt De Backer. 

De minister heeft het over een "zware setback" (een grote tegenslag, red.) in de zoektocht naar maskers die de mensen op het terrein de hoogst mogelijke bescherming bieden. Er is een pv opgesteld om de zaak verder op te volgen. "Het is nu in handen van een advocaat".

Bekijk hier minister De Backer in de Kamer over de FFP2-maskers (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In april zijn er voor alle zorgverleners samen 15 miljoen chirurgische maskers en 2,8 miljoen FFP2-maskers nodig, aldus De Backer. Tot nu heeft ons land 11 miljoen chirurgische maskers ontvangen, waarvan er 7,5 miljoen naar de zorgverleners zijn verstuurd. Donderdagmorgen werden nog eens 2 miljoen naar de ziekenhuizen gebracht. Van de FFP2-maskers werden er al 850.000 aan de zorgverleners verstrekt.

"De nood blijft zeer hoog", zegt De Backer. "Dit gaat over een groot lot. We zijn aan het kijken hoe we in de komende dagen en weken maskers naar ons land kunnen brengen."

De Backer kreeg ook de vraag over de hoeveelheid tests die worden uitgevoerd. De capaciteit ligt boven de 10.000 per dag, maar aan dat aantal komen we lang niet. De Backer gaf eerder al aan dat hij het oneens is met de experten, die vinden dat de tests eerst moeten gebeuren op symptomatische patiënten en zorgverstrekkers. Hij wil dat uitbreiden naar iedereen in de eerste lijn. "Ik roep de experten op hun advies te herzien. Zoniet zal ik zelf mijn verantwoordelijkheid nemen na het weekend".

Bekijk hier minister De Backer in de Kamer over de coronatests:

Videospeler inladen...

Bekijk hier minister De Backer in "Terzake"":

Videospeler inladen...

Meest gelezen