Linda Tripp had geen spijt van wat ze deed.

Linda Tripp (70) overleden, de klokkenluidster of "valse vriendin" die de Lewinsky-affaire naar buiten bracht

Linda Tripp, een van de sleutelfiguren van het Lewinsky-schandaal dat voormalig Amerikaans president Bill Clinton in nauwe schoentjes bracht, is overleden. Volgens Amerikaanse media stierf Tripp (70) aan de gevolgen van pancreas- of alvleesklierkanker.

In 1996 was Tripp werkzaam bij het Pentagon (het Amerikaanse ministerie van Defensie) en was ze bevriend met een nieuwe collega, de piepjonge Monica Lewinsky (22). Die had net stage gelopen op het Witte Huis, en tegen Tripp verteld over haar verhouding met president Bill Clinton.

Tripp nam de telefoongesprekken met Lewinsky op - zonder dat zij het wist - en overtuigde haar ook om een jurk met spermavlekken van Clinton te bewaren. Tripp bezorgde vervolgens de bewijzen aan aanklager Kenneth Starr, die een onderzoek voerde tegen de president, eerst voor mogelijke corruptie en later voor seksuele aanranding.

Er kwam een afzettingsprocedure tegen Clinton die tijdens hoorzittingen onder ede beweerde nooit seks te hebben gehad met zijn stagiaire. In 1999 sprak de Senaat de president vrij.

Bill Clinton en Monica Lewinsky.

De "valse" vriendin

Tripp beweerde achteraf dat ze handelde uit patriottisme. Sommigen zagen haar als klokkenluidster, maar in de media werd ze afgetekend als verraadster, of de valse vriendin. En dat voor de manier waarop ze aan de opnames raakte en later ook doorspeelde aan het blad Newsweek.

Ik voelde me schuldig dat ik haar moest manipuleren

Linda Tripp over Monica Lewinsky

Toch verklaarde Tripp in 2003 in een interview met zender CNN dat ze geen spijt had van haar beslissing. "Ik zou het opnieuw doen", vertelde ze.

Maar dat betekende niet dat ze zich comfortabel bij de situatie voelde. "Ik zat vol schuldgevoel dat ik haar (Lewinsky, red.) moest manipuleren, maar ik was ervan overtuigd dat het haar uiteindelijk ten goede zou komen. Dat hij (Clinton, red.) dit niet meer zou kunnen doen bij anderen."

(lees voort onder de foto)

Linda Tripp (r) schuwde de interviews eind jaren 90 niet.

Lewinsky zelf stuurde gisteren nog een opvallende tweet de wereld in vóór Tripp stierf. Daarin hoopte ze dat ze snel beter zou worden, "ondanks wat er in het verleden gebeurd is".

Meest gelezen