FOTO: Voor ons land zit minister De Croo in de eurogroep

Liveblog: Europese ministers zijn het eens over economisch steunpakket, Britse premier Johnson verlaat intensieve zorg

De ministers van Financiën van de eurozone hebben vanavond een akkoord bereikt over een verregaand plan van economische steunmaatregelen om de impact van de coronacrisis op te vangen. De Britse premier Boris Johnson, die besmet is met het coronavirus en maandag naar de intensieve verzorging was overgebracht, heeft vandaag die afdeling mogen verlaten. En er zijn vandaag nieuwe problemen gerezen met testkits voor de woonzorgcentra en met 3 miljoen mondmaskers die vorige week zijn geleverd aan ons land. Lees hieronder alle updates over het coronavirus.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Akkoord over Europees crisisplan ter waarde van 540 miljard euro

De ministers van Financiën van de eurozone hebben een akkoord bereikt over een economisch crisisplan ter waarde van 540 miljard euro. Dat meldt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). 

Na dagenlange onderhandelingen raakten de Europese ministers het via een videoconferentie eens over het plan dat technisch werklozen, ondernemingen en nationale begrotingen moet ondersteunen. "Het was absoluut noodzakelijk om gezinnen en bedrijven vandaag een duidelijk signaal van Europese solidariteit te geven. Ook Europa staat aan hun zijde. Dit is een belangrijke, eerste stap om op korte termijn de meest urgente noden aan te pakken", reageert De Croo.

Lees meer in onderstaand artikel:

Britse premier Boris Johnson heeft intensieve zorg verlaten

De Britse premier Boris Johnson heeft de intensieve zorg verlaten. Maandag was hij naar de intensieve verzorging overgebracht toen zijn situatie ineens snel achteruitging.  Eind maart was bekend geraakt dat hij positief testte op het coronavirus. 

"De eerste minister is deze avond van de intensive care naar de gewone afdeling overgebracht, waar hij van nabij wordt geobserveerd tijdens de vroege fase van zijn genezing. Hij is extreem goed geluimd", klinkt het bij een woordvoerder van de regering. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Een 50-tal Belgische voetballers en trainers bundelen hun krachten om geld in te zamelen in de strijd tegen corona. "Souliers du Coeur" heet de actie. Onder anderen Marouane Fellaini, Adnan Januzaj en Sven Kums doen mee. Ze willen met het geld vooral de hulpverleners op de eerste rij ondersteunen. Opvallend, de initiatiefnemer is voetbalmakelaar Mogi Bayat.

Lees meer op in het artikel op Sporza.be

Bewoonster rusthuis: “Ik heb hier al twee mensen verloren die ik heel graag had, er moet geen derde meer bij komen”

Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt dat we de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan nog altijd heel consequent moeten blijven volhouden. "Het is nog altijd een bijzonder fragiele situatie. Iedereen gaat nog heel hard zijn best moeten doen om ervoor te zorgen dat het de juiste richting blijft uitgaan. Zeker nu het paasweekend voor de deur staat", zegt hij in "De afspraak".

Lees meer in onderstaand artikel:

100 dagen geleden kreeg de Wereldgezondheidsorganisatie eerste meldingen van nieuwe coronavirus

"Vandaag is het 100 dagen geleden dat de WHO de eerste meldingen kreeg van wat we nu Covid-19 noemen", twitterde Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. "In de voorbije 100 dagen heeft ons onwankelbaar engagement erin bestaan alle mensen ter wereld gelijk, objectief en neutraal te dienen. Dat blijft onze enige focus, in de komende dagen, weken en maanden", aldus Tedros. Hij voegde eraan toe vooral bezorgd te zijn omtrent de armsten en meest kwetsbaren ter wereld, "niet alleen in de armste landen, maar in alle landen."

Vakbondsman Marc Leemans: "Belastingen verhogen kan, maar op een rechtvaardige manier"

Voor Marc Leemans, de topman van de christelijke vakbond, moet een belastingverhoging kunnen om de impact van de coronacrisis op te vangen, maar dat moet dan wel op een "rechtvaardige manier" gebeuren. Dat zei hij vanavond in "Terzake". “De mensen met de laagste lonen houden de economie vandaag recht. Die mensen willen niet aangesproken worden op momenten dat belastingen op een onrechtvaardige, ongelijke manier worden georganiseerd. Dit is een wake-upcall om morgen ook sterk werk te maken van rechtvaardige belastingen.”

De coronacrisis zal een zware impact hebben op onze economie.  Een rapport van de Nationale Bank en het Federaal Planbureau houdt er rekening mee dat de economie met 8% kan krimpen. Het begrotingstekort zou tot 7,5% kunnen stijgen. De kosten die de overheid nu maakt om de schok op te vangen, zullen ooit betaald moeten worden.

Bekijk het gesprek Marc Leemans en Pierre Wunsch, de, gouverneur van de Nationale Bank, in "Terzake":

Videospeler inladen...

Videoconferentie over Europees crisisplan van start: "Zeer dicht bij een akkoord"

De Europese ministers van Financiën zijn om 21.30 uur gestart met hun vergadering over een gemeenschappelijke aanpak van de economische schok die de coronapandemie heeft teweeggebracht. Dat meldt de woordvoerder van Eurogroepvoorzitter Mario Centeno. Aan de start van de videoconferentie is urenlang bilateraal overleg voorafgegaan.

De videoconferentie van de ministers van Financiën was oorspronkelijk gepland om 17 uur, maar vier uur later was de vergadering nog steeds niet van start gegaan en voerden de ministers nog steeds bilateraal overleg. Maar om 21.30 uur zijn ze er dan toch aan begonnen.

Voor de aanvang van het overleg had Centeno aangegeven dat de ministers "zeer dicht" bij een akkoord waren. Op tafel ligt een eerste pakket van 540 miljard euro om technisch werklozen, bedrijven en nationale begrotingen te ondersteunen.

Een eerste poging tot compromis mislukte woensdagochtend na een onderhandelingsmarathon van 16 uur.

Waar komt het coronavirus vandaan en hoe verspreidt het zich? 

Tijdens de corona-crisis is al dikwijls gesproken over vaccins, patiënten en intensieve zorg, allemaal vanuit ons eigen standpunt, als mens. Maar waar komt het virus zelf, voluit Sars Coronavirus type 2, vandaan, en hoe verspreidt het zich? "Terzake" ging kijken in het Rega Instituut in Leuven, en de faculteit dierengeneeskunde van de Universiteit Gent. Bekijk hier de reportage: 

Videospeler inladen...

Iedereen wil terug naar het normaal, maar het pad ernaar toe moet logisch zijn, en veilig. Het is niet omdat er een werkgroep bezig is, dat we in de fase zitten van het loslaten. De situatie is nog bijzonder fragiel

Viroloog Marc Van Ranst in "De afspraak" over de aanpak van werkgroep die een exitstrategie voorbereidt.

Meest gelezen