Videospeler inladen...

Marc Van Ranst: "We mogen maatregelen nog niet loslaten, zeker nu paasweekend voor de deur staat"

Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt dat we de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan nog altijd heel consequent moeten blijven volhouden. "Het is nog altijd een bijzonder fragiele situatie. Iedereen gaat nog heel hard zijn best moeten doen om ervoor te zorgen dat het de juiste richting blijft uitgaan. Zeker nu het paasweekend voor de deur staat", zegt hij in "De afspraak".

Voor Van Ranst hoeven de maatregelen die er nu zijn voorlopig niet verstrengd te worden. "Maar dat zou wel kunnen als onze curve weer zou verslechteren. Men denkt dat die curve nu verworven is en dat die nu voor altijd naar beneden zal gaan. Ik moet iedereen waarschuwen, dat is niet zo."

Het is nu zeker nog niet het moment om de maatregelen te gaan versoepelen. "Het is niet omdat er nu een werkgroep is die de exitstrategie aan het voorbereiden is, dat we het nu al mogen loslaten", zegt Van Ranst. 

Het is niet omdat er nu een werkgroep is die de exitstrategie aan het voorbereiden is, dat we het nu al mogen loslaten.

Viroloog Marc Van Ranst

"Iedereen wil terug naar het normaal en dat gaat er ook wel komen. Het pad daar naartoe moet logisch en veilig zijn en dat gaat ook gegarandeerd worden."

Psychologe Tine Daeseleire vindt het belangrijk om te blijven herhalen dat de maatregelen van kracht blijven, maar ze ziet ook dat mensen zich willen afreageren. "Mensen zijn gewoontedieren en met het goede weer komen weer andere gedragingen naar boven. We kunnen buiten gaan fietsen en gaan wandelen. Wielrenners zijn van plan om rap te rijden."

 Het is niet omdat er een versoepeling komt, dat alles terug gewoon wordt zoals voordien.

Psychologe Tine Daeseleire

"Als je mensen gemotiveerd wil houden, moet je duidelijk communiceren", zegt Daeseleire. Volgende week komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. "Er moet duidelijk gecommuniceerd worden: de regels gelden zeker tot dan. Als er bepaalde maatregelen worden versoepeld, zal dat ook zeer duidelijk en stapsgewijs moeten zijn. Het is niet omdat er een versoepeling komt, dat alles terug gewoon wordt zoals voordien."

"Voor heel veel mensen is voorspelbaarheid belangrijk", zegt ze. Ze vindt enerzijds dat de Nederlanders er beter aan gedaan hebben door onmiddellijk te zeggen dat de maatregelen gelden tot 1 juni. Anderzijds zegt ze ook dat hoe langer de maatregelen duren, hoe groter de impact is van de quarantaine op de geestelijke gezondheid. "Ik snap dat België niet meteen gezegd heeft tot 1 juni, want als het korter kan, is het wel beter voor je geest."

Op het einde van de rit komt het goed. Maar je moet mensen een duidelijk perspectief bieden.

Viroloog Marc Van Ranst

Van Ranst wijst erop dat ook het feit speelt dat wij een regering met volmachten hebben die geen eeuwigdurend mandaat heeft. "Dan willen diegenen die die volmachten gegeven hebben ook de zekerheid dat dit af en toe herbekeken wordt. De meeste wetenschappers vinden dat de maatregelen beter voor een langere periode worden aangekondigd. Dat maakt alles veel duidelijker en makkelijker zonder hoop weg te nemen. Op het einde van de rit komt het goed. Maar je moet mensen een duidelijk perspectief bieden."

Bekijk hier het gesprek met Marc Van Ranst in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen