Radio 2

Meer dan honderdduizend bijen plots verdwenen bij imker in Roosdaal

Bij imker Roland Assys uit Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek bij Roosdaal zijn alle bijen verdwenen. Roland schat dat het gaat om in totaal zo'n 160.000 bijen. Ze zijn allemaal plots weggevlogen. Ziekte lijkt uitgesloten, want Roland trof geen enkele dode bij aan. Wat Roland overkwam wordt door imkers de "verdwijnziekte" genoemd. 

Imker Roland Assys vond het vreemd dat hij geen bijen zag rondvliegen. "Het was mooi, warm weer en dat is ideaal voor de bijen om  nectar te gaan halen van de bloemen die nu bloeien. Ik ging naar mijn acht bijenkasten. Eén per één deed ik ze open en tot mijn verwondering zag ik dat alle kasten leeg waren. Ik schat dat er in elke  kast zo'n twintigduizend bijen zaten. Dus hadden 160.000 bijen beslist om er van de één op de andere dag vandoor te gaan."

Ziekte of honger

Waarom de bijen zijn vertrokken is niet duidelijk. "De bijen waren zeker niet getroffen door een ziekte", zegt Roland. "In en rond de acht kasten heb ik geen enkele dode bij gevonden. Een andere reden zou kunnen zijn dat de bijen op zoek gingen naar voedsel. Dat lijkt ook onwaarschijnlijk want in de acht kasten was nog meer dan voldoende voedsel aanwezig." 

Verdwijnziekte

Het fenomeen van massaal wegvluchtende bijen noemen imkers de "verdwijnziekte". Roland belde met enkele imkers. "Zij kenden het fenomeen van horen zeggen, maar weten ook niet waarom de bijen beslissen om er plots vandoor te gaan." Roland Assys houdt al sedert 1972 bijen. Hij had zoiets nog nooit meegemaakt. Roland blijft niet bij de pakken neerzitten. Zaterdag gaat hij nieuwe bijen kopen bij een imker in Affligem.

Meest gelezen