Meer ontslagen dan nieuwe coronapatiënten  in ZOL Genk: "Dit hadden onze mensen nodig"

Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk heeft meer coronapatiënten ontslagen dat dat er nieuwe zijn opgenomen. Daarmee volgen ze de Vlaamse trend. Het ziekenhuis benadrukt wel dat we de maatregelen nauw moeten blijven opvolgen: "We zijn er nog niet."

Meer mensen die het ziekenhuis mogen verlaten dan dat er nieuwe worden opgenomen. Dat is zonder twijfel goed nieuws. Jurgen Ritzen, woordvoerder  van het ZOL, wil nog niet te euforisch zijn. "Het is altijd bang afwachten tot de eerste ochtendvergadering om te weten wat de cijfers zijn. Wat gisteren positief was, kan vandaag alweer anders zijn. Het kan snel veranderen in deze tijden. Het is te hopen dat deze trend zich verderzet." 

Het goede nieuws zorgt voor goede moed bij het personeel in het ziekenhuis. "De mensen aan de frontlinie zien nu écht dat het harde werk dat ze doen, loont", zegt Ritzen. "Zien dat er mensen genezen, dat hebben onze verpleegkundigen echt wel nodig." 

Curves kruisen

"Er hebben nu in totaal meer mensen het ziekenhuis verlaten dan dat er opgenomen zijn. De curves hebben zich gekruist", vertelt een positieve Ritzen. "140 mensen zijn naar huis mogen gaan en we hebben nu ongeveer 120 opnames. Dat geeft een psychologische boost." 

De woordvoerder wil daarmee nog niet zeggen dat het nu veel rustiger geworden is op de corona-afdelingen. "Dat is te optimistisch. Je ziet wel dat het aantal patiënten rond de 120 gestabiliseerd is, dat is nu al een dag of vijf." 

Altijd bang afwachten om te zien wat de cijfers van de dag zijn

Jurgen Ritzen, Ziekenhuis Oost-Limburg

Er genezen mensen, maar er komen ook nog altijd nieuwe patiënten bij. Het is dus nog altijd alle hens aan dek.  "Alleen op de intensieve zorgen hebben de mensen iets meer ademruimte", gaat Ritzen voort, "daar liggen ongeveer tien patiënten minder sinds eind vorige week;" 

Teugels strak houden

Ritzen wil nog benadrukken dat de strijd nog niet gestreden is en dat we niet mogen denken dat alles voorbij is. "Het is niet omdat er minder opnames zijn dan genezen patiënten, dat we er al zijn. We moeten goed blijven opletten dat we elkaar niet besmetten en zo een nieuwe golf van patiënten doen ontstaan. Mensen mogen niet denken dat we de teugels mogen laten vieren. Respecteer de social distancing en houd je aan de maatregelen."

Meest gelezen