Politie vreest achterstand door coronacrisis: "Door al die controles blijft ander werk liggen"

Heel wat politiezones vrezen dat ze een grote achterstand op hun werk zullen hebben na de coronacrisis. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie van Radio 2 Vlaams-Brabant bij de politiezones in Vlaams-Brabant. Doordat de agenten vooral ingezet worden om te controleren of de coronamaatregelen worden nageleefd, blijft ander werk vaak liggen.  

Sinds het invoeren van de coronamaatregelen, is het werk van de politieagenten drastisch veranderd. De politie is vooral bezig met het controleren of iedereen zich wel aan de maatregelen houdt en daardoor is er geen tijd voor ander politiewerk. Wooncontroles door de wijkinspecteur bijvoorbeeld of verhoren die agenten moeten afnemen voor gerechtelijke dossiers.

Dat merken ze ook in de politiezone Hageland, zegt korpschef Luc Liboton: “Heel wat mensen van het parket werken van thuis uit en dat merken we aan de briefwisseling. Er komen minder opdrachten binnen. We zullen dat inderdaad allemaal achteraf moeten oplossen na de coronacrisis. En een tandje moeten bijsteken. Wat nu mondjesmaat binnenkomt, zal dan onderzocht worden.” 

Hoge werklast

Ook in de politiezone Demervallei klinkt hetzelfde. “Uiteraard zal er een achterstand weggewerkt moeten worden in verschillende gerechtelijke dossiers omdat bepaalde verhoren nu niet worden afgenomen en niet dringende klachten worden uitgesteld. We hopen alvast  dat er enige redelijkheid aan de dag wordt gelegd bij het inplannen van allerlei uitgestelde evenementen waarbij extra politietoezicht noodzakelijk is.”

Bij de politiezone van Zaventem merken ze ook een verhoogde werklast. Dat laat de politiezone via een mail aan onze redactie weten: “De grootste zorg is de hoge werklast, het uitvoeren van niet-dringende verhoren die werden uitgesteld en het uitvoeren van woonstonderzoeken, uitvoeren van sociale onderzoek.” Bovendien vreest de politiezone dat de agenten na de coronacrisis massaal hun verlof zullen opnemen.

Meest gelezen