Videospeler inladen...

Foute handleiding in woonzorgcentra levert "pijnlijke" tests op, De Backer: "Misverstand"

De coronatests die de federale overheid levert aan woonzorgcentra, bevatten staafjes die niet overeenkomen met de handleiding die bij de tests zit. Dat levert "pijnlijke" afnames op. "Een misverstand dat zeer te betreuren valt", zegt de bevoegde minister Philippe De Backer (Open VLD). "We gingen ervan uit dat men op het terrein wel wist wat het verschil was." In minstens twee woonzorgcentra worden de tests nu stilgelegd. Er worden nu nieuwe handleidingen verzonden.

Er is in verschillende woonzorgcentra afnamemateriaal geleverd dat dient om een test via de keel (en de neus) af te nemen. Maar de handleidingen die bij de tests zitten, leggen enkel uit hoe je een test via de neus afneemt.

Bewoners krijgen dikkere staafjes in neus: "Pijnlijk"

De wissers voor de keel zijn een pak dikker. En daardoor kregen sommige mensen waarbij de test werd afgenomen, de dikkere staafjes in de neus gestopt. 

We krijgen berichten dat het afnemen van de stalen pijnlijk is. We hebben dat laten nakijken, en moeten vaststellen dat de staalnames van de federale collega's te dik zijn voor de neus

Joris Moonens, Agentschap Zorg en Gezondheid

"We krijgen berichten dat het afnemen van de stalen pijnlijk is. We hebben dat laten nakijken, en moeten vaststellen dat de staalnames van de federale collega's te dik zijn voor de neus", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Deze stalen moeten worden afgenomen met een andere techniek. De techniek die in de handleiding beschreven wordt, is dus niet de correcte om de stalen op een minder pijnlijke manier af te nemen bij de mensen."

Dit is het beeld waarnaar verwezen wordt in de handleiding die aan de woonzorgcentra is geleverd.

"Er is een misverstand of een onduidelijkheid geweest, wat zeer te betreuren valt", zegt de bevoegde minister Philippe De Backer (Open VLD). "We gingen ervan uit dat men op het terrein wel wist wat het verschil was", klinkt het. "De verwarring is opgelost door nieuwe instructies in het veld te sturen." Volgens De Backer zijn de tests wel conform de regels en van goede kwaliteit. 

Verschillende woonzorgcentra zijn intussen gestopt met tests afnemen. In een ander centrum zegt men ondanks de foute handleiding toch de juiste techniek te hebben gebruikt. Intussen is het Agentschap Zorg en Gezondheid begonnen met het versturen van de juiste handleidingen naar de Vlaamse woonzorgcentra.

Doorgaan met de tests op de manier zoals in de eerste handleiding staat, raadt het agentschap af. "Het kan neusbloedingen veroorzaken. Dus het is af te raden om dat te doen bij de mensen. En de kwetsuren kunnen het resultaat beïnvloeden."

Het is pijnlijk voor de mensen om te ondergaan. Het kan neusbloedingen veroorzaken

Joris Moonens, Agentschap Zorg en Gezondheid

Minder betrouwbaar?

De voorziening van  tests is een federale bevoegdheid. Minister De Backer (Open VLD) beloofde om 20.000 tests aan de woonzorgcentra te leveren, waarvan ruim 11.000 voor Vlaanderen. Daarmee kon in 85 van de 800 woonzorgcentra worden getest. 

Maar deze tests komen mogelijk nu op de helling te staan. "Het zou kunnen dat bepaalde staalnames met een verkeerde techniek zijn gebeurd en de kwaliteit niet goed is om een betrouwbaar resultaat te krijgen", zegt Moonens.

Het zou kunnen dat bepaalde staalnames met een verkeerde techniek zijn gebeurd en de kwaliteit niet goed is om een betrouwbaar resultaat te krijgen

Joris Moonens, Agentschap Zorg en Gezondheid

Op de koop toe zijn de tests met de dikkere staven minder betrouwbaar, zegt het agentschap. De ideale stalen worden namelijk afgenomen via de neus. "Dat is de eerste keuze", zegt ook Moonens. "De tweede keuze is de techniek met dikkere staven. Die resultaten zijn net iets minder dan via de geijkte techniek, maar wel nog in voldoende mate betrouwbaar."

Volgens minister De Backer zijn de tests die zijn geleverd wel betrouwbaar. "De wissers zijn conform en van goede kwaliteit", verzekert de minister. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk/beluister het gesprek met VRT-journaliste Katty Allaert in "Het Journaal" en in "De wereld vandaag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen