Stad Genk matcht werkloze personeelsleden met nieuwe functies: "Ik maak nu de straten schoon"

Sommige personeelsleden van de Stad Genk hebben minder werk  door de coronacrisis. En daarom worden ze nu gematcht met functies van stadsdiensten waar ze handen te kort komen. Een gloednieuw ‘uitzendbureau’ met Genkse personeelsleden dus.

Marleen Bergmans werkt normaal voor de vervoersdienst van woonzorgcentrum Toermalien en het OCMW, maar nu maakt ze al heel de week Genkse straten schoon met de reinigingsdienst. Vuilnis verzamelen en straatgoten opruimen is geen enkel probleem voor Marleen: “Als verplegers en zorgverleners zich elke dag uit de naad werken met de risico’s van dien, heb ik het recht niet om deze job te weigeren”, vindt de Limburgse. “Toegegeven: het is een fysiek belastende klus. Maar het lentezonnetje heeft ons goed geholpen, én ik kan wel wat hebben.”

Mijn respect voor vuilnisophalers is enorm groot

Marleen Bergmans

Door het uitvallen van zieke personeelsleden konden ze op de Genkse reinigingsdiensten wel een paar helpende handen gebruiken. Dat deze stadsdienst fundamenteel onmisbaar is, besefte Marleen natuurlijk al. Maar de jobinhoud was er één met veel verrassingen. De dame kreeg enkele straten toegewezen die ze met prikker en vuilzak te lijf moest gaan, en verbaasde zich over de troep. “Werkelijk overal vind je blikjes, plastiek en sigarettenpeuken. Veel afval belandt gewoon in de goot” vertelt ze verontwaardigd. “Wat ik het moeilijkste vind aan dit werk? Dat je enkele uren nadat je de boel hebt opgeruimd, alweer nieuwe rommel ziet op dezelfde plek. Mijn respect voor de vaste werknemers van deze dienst is dan ook oneindig groot.”

Intern interimbureau

Marleen, die volgende week een nieuwe uitdaging aangaat als onthaalbediende in een woonzorgcentrum, is lang niet de enige medewerker van stad Genk die momenteel een andere job uitoefent. Sinds de coronamaatregelen van start gingen, beschikt de stad over een eigen ‘uitzendkantoor’: een nieuw samengesteld team dat personeelsleden van stadsdiensten die tijdelijk met minder werk zitten omwille van de coronacrisis, matcht met diensten waar ze op dit moment handen te kort komen.

“Maar even goed met nieuwe functies, die ontstaan zijn als gevolg van corona”, verduidelijkt burgemeester Wim Dries. “We hebben er als stadsbestuur van in het begin voor gekozen om onze organisatie zo maximaal mogelijk te laten blijven draaien in dienst van de Genkenaar. Dat heeft de afgelopen weken een groot aanpassingsvermogen gevergd van onze mensen en van ons als organisatie. We zijn al onze medewerkers dan ook dankbaar voor hun niet aflatende inzet voor Genk, ongeacht of ze nu hun eigen job doen of tijdelijk een andere”, besluit Dries.

In het totaal stelt stad Genk zo’n 1.200 medewerkers tewerk. 

Meest gelezen