Universiteit Antwerpen onderzoekt effect van natuur tijdens coronatijd

 

Universiteit Antwerpen onderzoekt in welke mate mensen de natuur opzoeken in tijden van corona en welk effect dat heeft op lichaam en geest. “We willen weten hoe mensen die buitenlucht nu beleven. We kunnen er lessen uit trekken naar de toekomst toe en kijken hoe we onze buitenomgeving beter kunnen inrichten”, klinkt het.

“Blijf in uw kot”, is de boodschap in deze tijden van corona. Tegelijkertijd roept de overheid toch op om nog naar buiten te gaan en te blijven bewegen, maar wel op een veilige afstand van elkaar. “Wij willen weten waar de mensen naartoe gaan”, zegt huisarts en professor aan Universiteit Antwerpen, Roy Remmen. “Maken mensen uit de stad een wandelingetje in de straat of gaan ze naar een park? En in welke mate genieten bewoners op het platteland van hun omgeving?”

We hopen dat het een positief effect heeft, zowel op lichaam als geest

Roy Remmen, huisarts en professor aan Universiteit Antwerpen

Deze data verzamelen onderzoekers van Universiteit Antwerpen door middel van een enquête te houden. De antwoorden kunnen hen veel leren. “We hebben steden en dorpen op een bepaalde manier ingericht. Zo’n crisis is het uitgelezen moment om eens goed te kijken en na te denken over hoe we onze buitenomgeving inrichten. Deze is net zo belangrijk als ons plekje binnen”, zegt Remmen.

Naast professor is Remmen ook huisarts. Hij adviseert zijn patiënten om te leven bewegen. “Vooral mensen die in de risicogroep zitten, hebben baat bij beweging. Net de mensen die kwetsbaar zijn voor het virus, hebben vaak verschillende aandoeningen waardoor bewegen in de natuur hen goed zou doen. We hopen dat het een positief effect heeft, zowel op lichaam als geest.”

Meest gelezen