2017

Voor het eerst in 100 jaar geen  “apostelbrokken” in Rupelmonde: “Niet veilig tijdens coronacrisis”

Op Witte Donderdag wordt het laatste avondmaal in Rupelmonde, bij Kruibeke, traditiegetrouw herdacht met apostelbrokken. Die traditie kan nu niet doorgaan door de coronacrisis. Apostelbrokken zijn gewijde stukjes brood die van het balkon van het stadhuis worden gegooid. Het is voor het eerst in 100 jaar dat de traditie niet kan doorgaan.

Op Witte Donderdag herdenken de katholieken over de hele wereld het laatste avondmaal. In Rupelmonde doen ze dat door de voeten te wassen van 12 apostelen die speciaal voor de feestdag zijn uitgekozen én door te gooien met speciaal brood: de apostelbrokken. Maar dat kan nu niet doorgaan door de coronacrisis.

Onmogelijk om afstand te bewaren

 “Op Witte Donderdag zit de kerk boordevol”, vertelt Gaby De Puydt bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Het is niet mogelijk om afstand te bewaren. Het gooien met de apostelbrokken is al helemaal uit den boze. Als de stukken brood op de markt worden gegooid, grijpt iedereen ernaar. De markt staat dan ook helemaal vol.”

12 apostelen

Traditiegetrouw worden er in Rupelmonde ook 12 apostelen geselecteerd die een voetwassing zouden krijgen. “Hun voeten worden dan gewassen door de pastoor”, gaat De Puydt verder. “Vervolgens gaan ze samen aan de aposteltafel zitten en daar krijgen ze dan een stukje brood. De rest van het brood wordt daarna gewijd en naar het gemeentehuis gebracht. Daar wordt dan met de apostelbrokken gegooid.”

Eerste Wereldoorlog

“Het is sinds de eerste wereldoorlog geleden dat de traditie niet kon doorgaan”, vertelt De Puydt nog. “We hebben in de notulen van de kerkraad gelezen dat de 200-jarige traditie dat jaar niet kon doorgaan omwille van oorlogsomstandigheden. Het gooien met apostelbrokken is dus een traditie die al honderden jaren bestaat.”

Paul D'Eer
kasto80

Meest gelezen