Abel Mitjà Varela

Wekelijkse enquête UA: 1 op de 4 stelt doktersbezoek uit

Eén op de vier deelnemers aan de wekelijkse enquête van de Universiteit Antwerpen gaat niet naar een dokter of een specialist als ze klachten hebben die niet wijzen op een coronabesmetting. Ze doen dat omdat ze artsen niet extra willen belasten of omdat ze bang zijn besmet te raken met corona. Elke dinsdag doet de universiteit een bevraging via het internet over hoe het coronavirus ons leven beïnvloedt.

De Universiteit Antwerpen organiseert elke dinsdag een enquête via het internet. Er wordt gepeild naar de invloed van het coronavirus op ons dagelijkse leven. Afgelopen dinsdag was het de vierde keer. 225.000 mensen hebben deelgenomen. Eén op de vier daarvan geeft aan een bezoek aan een dokter of specialist uit te stellen als ze klachten hebben die niet wijzen op een besmetting met het coronavirus.

Meer dan de helft van die mensen (52 %) zegt dat ze op dit moment niet terechtkunnen bij de arts, kinesist of tandarts met hun klachten. Ruim 40 procent stelt zijn bezoek uit omdat ze zorgverleners niet willen belasten. Bijna een kwart (23 %)  heeft schrik om besmet te worden. Meer en meer mensen worden dan ook geconfronteerd met een besmetting in hun omgeving. Bijna één op de vier van de mensen die antwoordden, kent een familielid, een vriend of een collega die aan COVID-19 leed of lijdt. 

"Alle zorg blijft beschikbaar voor andere gezondheidsklachten"

"Wij zullen de nodige signalen moeten geven dat mensen met gezondheidsklachten een beroep kunnen doen op de eerstelijnszorg, op specialisten én op het ziekenhuis", zegt Pierre Van Damme van de UA. "Anders krijg je wat we Engelstaligen collateral damage noemen, dat je naast het COVID-19-probleem een opstapeling krijgt van andere medische problemen. Dat is niet de bedoeling." 

De afgelopen weken hebben al meer dan een miljoen mensen één of meerdere enquêtes ingevuld.

Meest gelezen