WZC Het Park

Woonzorgcentrum in Neeroeteren met prioriteit getest: “Testen had veel vroeger moeten gebeuren”

In Limburg krijgen 13 woonzorgcentra testkits opgestuurd. Die komen normaal in de loop van de dag aan. In woonzorgcentrum Het Park in Neeroeteren,  deelgemeente van Maaseik, wordt iedereen vandaag getest. 

In heel Vlaanderen zijn 55 woonzorgcentra geselecteerd waar iedereen getest wordt, dat zijn centra waar het coronavirus het zwaarst heeft toegeslagen. Daarnaast gebeurt hetzelfde in nog een dertigtal woonzorgcentra, waar er voorlopig weinig of geen besmettingen zijn vastgesteld. “Het Park in Neeroeteren zit mee in de lijst van 55 woonzorgcentra waar de situatie ernstig is”, vertelt Roel Eerlingen van VZW Integro, die naast Het Park nog zeven andere centra beheert.

“In totaal hebben we 25 bewoners die ofwel verdachte symptomen vertonen ofwel zeker besmet zijn. Tien bewoners zijn al positief getest. Da’s een hoog cijfer, want in totaal zijn er 85 bewoners in dat centrum. Daarnaast zijn er jammer genoeg ook al een aantal bewoners overleden. De problematiek is daar echt groot. Vandaag testen we er alle bewoners en al het personeel. De resultaten van die tests hopen we vanavond laat nog binnen te krijgen, en anders ten laatste morgenvroeg.”

Ik denk dat niemand perfect kan handelen in een grote crisis zoals deze. Ook minister Wouter Beke niet.

Roel Eerlingen, VZW Integro

Als het aan VZW Integro lag, waren die tests al veel vroeger uitgevoerd. “Als er één rode draad is in deze crisis, is het wel de permanente onzekerheid. Daarom is er niets zo belangrijk als meten en weten.” Gisteren klonk diezelfde kritiek aan het adres van Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). “ Ik denk dat niemand perfect kan handelen in een grote crisis zoals deze”, reageert Eerlingen daarop. “Ook wij binnen Integro hebben de eerste dagen heel vaak brandjes geblust en wellicht niet op alles perfect gereageerd. En dat is bij minister Beke ook zo. Maar het nieuwe noodplan dat hij heeft voorgesteld is in grote lijnen ook niet veel meer dan een gestructureerde versie van de huidige maatregelen.”

De vraag blijft wel: hadden we niet eerder voorraden moeten aanleggen? Ik had veel vroeger willen beginnen met testen.

Roel Eerlingen, VZW Integro

“In ieder geval is het in ons land moeilijk om al die zorgstructuren goed te laten samenwerken. Ziekenhuizen zijn een federale materie, terwijl het beleid voor woonzorgcentra onder Vlaanderen valt.  De vraag blijft wel: hadden we niet eerder voorraden moeten aanleggen? Isolatiemateriaal, maskers, schorten, alcoholgels, testkits… Ik had veel eerder materiaal willen zien en ik was veel vroeger willen beginnen met testen.”

“Wanneer het allemaal voorbij is, moeten we echt evalueren wie z’n werk goed heeft gedaan in deze crisis en wie niet. Maar daar is vandaag de tijd noch ruimte voor.”

Huisarts Eric Pinxten uit Diepenbeek deed intussen een oproep om voor meer zuurstof te zorgen, voor patiënten in rusthuizen. Hij vreest voor een tekort.  Bij Integro maken ze zich daar geen zorgen om. “Wij hebben ons daarop voorbereid. Wij maken gebruik van zuurstofconcentratoren. Dat zijn toestellen die zuurstof uit de atmosfeer concentreren. Per woonzorgcentrum hebben we een strategische voorraad aangelegd.”

In totaal worden in Limburg 1047 bewoners van woonzorgcentra getest, en 522 personeelsleden.

Hieronder vind je de 13 woonzorgcentra waar momenteel getest wordt:

 • Heuvelleem Tessenderlo (bewoners en personeel)
 • La Madrugada Sint-Truiden (bewoners en personeel)
 • Triamant Sint-Truiden (bewoners en personeel)
 • Prinsenhof Beringen (bewoners en personeel)
 • Reigersvliet Leopoldsburg (bewoners)
 • Het Park Neeroeteren (bewoners en personeel)
 • Kimpenhof Oudsbergen (bewoners)
 • ’t Kempken Dilsen-Stokkem (bewoners)
 • Terhulst Hoeselt (bewoners en personeel)
 • Hoge Vijf Campus Banneuxwijk Hasselt (bewoners en personeel)
 • Hoge Vijf Campus Stadspark Hasselt (bewoners en personeel)
 • Clarenhof Hasselt (bewoners)
 • Orelia Katharinadal Hasselt (bewoners en personeel)

Meest gelezen