Tineke De Vos

Woonzorgcentrum in Meise vraagt extra testkits: "We kunnen toch niet een derde controleren en de rest niet?"

Het woonzorgcentrum en herstelverblijf 'Moutershof' in Wolvertem, Meise, trekt aan de alarmbel. Het centrum heeft maar 34 testkits gekregen voor 103 bewoners. "Vermoedelijk hebben ze enkel naar het woonzorgcentrum gekeken en niet naar het herstelverblijf. Daarom kunnen wij nu maar één derde van onze bewoners testen."

"Wij zijn geen gewoon woonzorgcentrum", vertelt directrice Carina Derweduwen. "Het Moutershof heeft twee functies: het is een woonzorgcentrum, maar ook een herstelverblijf voor mensen die na een ziekenhuisopname of ziekte niet meteen naar huis kunnen. Er zijn 79 bedden voor het herstelverblijf en 24 bedden voor het woonzorgcentrum. Ook de mensen in het herstelverblijf zijn allemaal ouder dan 60 jaar."

Carina vermoedt dat de overheid enkel naar het woonzorgcentrum heeft gekeken en niet naar het herstelverblijf.  "Maar beide werkingen lopen door mekaar in één gebouw. Dus is het niet zinvol om 34 testen uit te voeren en twee derde van de mensen niet te testen. Daarom vragen we testkits bij." 

Strengere maatregelen

In het Moutershof is nog niemand positief getest op corona. “Onze maatregelen zijn ook strenger dan de nationale coronamaatregelen. Naast de gebruikelijke handhygiëne, bescherming en afstandsmaatregelen wordt hier ook het zuurstofgehalte in het bloed van een bezoeker getest. Is dat minder dan 95 procent, dan kan dit wijzen op een luchtwegeninfectie."

Meest gelezen