“Position switch” in Gent: 100 stadsmedewerkers worden ergens anders ingeschakeld 

Tijdens deze coronacrisis zijn heel wat mensen tijdelijk werkloos, maar bij de stad Gent hebben ze daar wat op gevonden: ze zetten personeel in op andere plaatsen. Ondertussen kregen al meer dan 100 stadsmedewerkers een nieuwe werkplek toegewezen. 

“Al van bij het begin van de coronacrisis hebben we een crisiscel opgericht bij de HR-afdeling”, vertelt schepen van personeel, werk en sociale economie Bram Van Braeckevelt (Groen). “We brengen heel goed in kaart waar er mensen tijdelijk werkloos zijn en waar ze handen te kort komen. En zo kunnen we puzzelen.”

“In eerste instantie proberen we natuurlijk mensen binnen hun eigen departement te werk te stellen, maar dat lukt niet altijd. En dan gebeurt het wel eens dat ze op een totaal andere dienst terechtkomen. Na goedkeuring van de preventiedienst natuurlijk, want alles moet wel veilig gebeuren”, gaat Van Braeckevelt verder.

"Een ervaring rijker"

“Er zijn bijvoorbeeld maatschappelijke werkers en buurtwerkers die nu helpen in inloopcentra voor daklozen, of in het pre-triagecentrum van het AZ Jan-Palfijn. Er zijn ook een aantal servicemedewerkers die nu helpen met poetsen, of die logistieke taken doen in woonzorgcentra. En we hebben bij IVAGO een beroep gedaan op mensen van de wegendienst bijvoorbeeld, om de heropening van de recyclageparken in goede banen te leiden.”

Het personeel reageert positief, vertelt de schepen: “Het is natuurlijk wel spannend voor die mensen, om op een nieuwe plek te beginnen. Maar ze zijn ook een ervaring rijker. En ik vind het vooral heel mooi dat we op ons personeel kunnen rekenen, dat ze het zien zitten om op zo’n flexibele manier aan de slag te gaan daar waar de noden het hoogst zijn.”

600 werklozen

Momenteel zijn er nog zo'n 600 mensen tijdelijk werkloos bij de stad Gent. “We hebben er wel voor gezorgd dat zij daar geen financiële kater aan overhouden, we passen de lonen aan. Maar ze blijven ondertussen natuurlijk wel oproepbaar. Het kan dus dat we hen ook vragen om op een andere plek aan de slag te gaan”, concludeert Van Braeckevelt.

kasto80

Meest gelezen