Antwerpse kunstproject Toren van Babel in brand gestoken

Gisteravond is het kunstproject "Toren van Babel" in brand gestoken. Het houten kunstwerk ging volledig in de vlammen op. De dader was een man met zware psychische problemen. Maud Vanhauwaert, de voormalige stadsdichter in Antwerpen, is nauw betrokken bij het kunstwerk. “Het doet ons veel pijn op die manier afscheid te moeten nemen van de toren."

De Toren van Babel op de voormalige Slachthuissite in de wijk Dam, is een project van het kunstcollectief Rooftoptiger en van oud-stadsdichter Maud Vanhauwaert. Volgens de legende is de toren van Babel nooit afgeraakt omdat de mensen verschillende talen spraken en elkaar niet meer konden verstaan. Wat als we het verhaal omkeren, dachten de initiatiefnemers. De toren was een ode aan de meertaligheid  van de stad.

"Het doet pijn dat de toren waar met zo veel mensen aan is gebouwd, dat die met de grond is gelijk gemaakt", zegt Vanhauwaert. "Iemand met zware psychische problemen heeft  de toren in brand gestoken. Hij dacht dat hij daarmee het project steunde, en de mensheid."

Geest van de toren bewaren

Hoe jammer het ook is, Vanhauwaert wil niet bij de pakken blijven zitten. "De toren werd opgetrokken uit hout en bamboe, maar meer nog uit enthousiasme en toewijding van zovelen. Dat gaat niet op in as, integendeel, maar gaat nog feller branden. " Voor deze zomer was al een heel programma rond de toren uitgewerkt, met literatuur en allerlei optredens.  "We zullen kijken hoe we dat programma wel nog kunnen uitvoeren. Wie weet bouwen we er iets nieuws, en wordt het nog altijd een plek die meertaligheid viert."

Meest gelezen