Videospeler inladen...

Dubbel zo veel aanvragen voor leefloon in Antwerpen: solidariteitsfonds moet kwetsbare mensen door coronacrisis helpen

Op een maand tijd is het aantal mensen dat een leefloon aanvraagt verdubbeld in Antwerpen. Het Antwerps Platform van Sociale Middenveld Organisaties (APSMO) stelt vast dat mensen in kwetsbare posities extra hard getroffen worden door de coronamaatregelen. Daarom lanceert het met verschillende sociale organisaties een solidariteitsfonds. Aan alle Antwerpenaren wordt gevraagd een bijdrage te doen. De stad Antwerpen heeft beloofd het ingezamelde bedrag te verdubbelen. 

De stad Antwerpen heeft op één maand tijd dubbel zoveel aanvragen voor een leefloon gekregen. Dat zegt schepen voor sociale zaken en armoedebestrijding Tom Meeuws (SP.A) aan nieuwssite Apache en dat bevestigt hij aan de redactie van Radio 2 Antwerpen: "In januari en februari hebben we 300 nieuwe leeflonen toegekend, in maart waren het er 600. We zien ook dat mensen die al een leefloon hadden, daar langer gebruik van zullen moeten maken. Normaal hebben ze het gemiddeld 9 maanden nodig. Dat lijkt nu langer te worden."

"Systeemfout op de arbeidsmarkt"

Het gaat volgens hem vooral om freelancers, interimwerknemers en mensen met dagcontracten. "Het gaat om mensen die heel weinig bescherming hadden op de arbeidsmarkt. De crisis legt die systeemfout bloot. Op langere termijn moeten we echt denken aan betere contracten en betere bescherming." Meeuws geeft hen de boodschap om hulp te blijven zoeken, want de stad kan en zal helpen. 

We horen van alleenstaande ouders dat ze geen pampers meer kunnen kopen voor hun baby's.

Peter Raeymaeckers

Daarnaast is er ook een geldinzamelingsactie op het getouw gezet, een crowdfunding voor mensen die door de coronacrisis extra kwetsbaar zijn. Het initiatief werd genomen door APSMO, het Antwerps Platform van Sociale Middenveld Organisaties. Zij staan dicht bij mensen die het nu bijzonder moeilijk hebben. Het gaat om onder andere alleenstaande moeders die werkloos worden of thuislozen. Die kunnen nu soms niet bij hun normale hulpverleners terecht.

"Samenleving schiet tekort"

"Die kunnen nu niet meer voldoen in hun basisbehoeften. Ze hebben voeding nodig, maar ook verzorgingsproducten en ook kleding. Zo komen heel veel alleenstaande ouders aankloppen dat ze niet meer aan de middelen geraken om hun kinderen te verzorgen. Heel concreet gaat het dan over pampers." Het fonds dient om die mensen te helpen.

Toch geeft het nieuwe fonds een dubbel gevoel, zegt voorzitter Peter Raeymaeckers: "We zijn blij met de solidariteit die nu bestaat en dat veel Antwerpenaren ook willen storten. Tegelijk betekent het bestaan van dit fonds dat we als samenleving tekort schieten wat de noden van kwetsbare doelgroepen betreft. Na de crisis willen we dan ook met de stad in dialoog gaan om te werken aan een krachtig sociaal beleid."

Wie een bijdrage wil doen aan het solidariteitsfonds, kan dat doen via deze website

Bekijk de journaalreportage over de plotse stijging in het aantal aanvragen voor leefloon:

Videospeler inladen...

Meest gelezen