AZ Herentals biedt familie van overledene door corona toch de mogelijkheid tot groeten

Afscheid nemen van iemand van je familie die overleden is aan Covid-19 is om verschillende redenen extra zwaar. Zo kan de familie na het overlijden het lichaam niet komen groeten omdat er nog besmettingsgevaar is. Het palliatief support team van het AZ Herentals vond dat zo onmenselijk dat ze daar een oplossing voor bedacht hebben. Ze plaatsen een bak in plexiglas over de overledene. 

"Het idee ontstond toen we met ons team geconfronteerd werden met de eerste coronadode in ons ziekenhuis", vertelt coödinatrice Kristien Willems in de regionale middaguitzending van Radio 2 Antwerpen. "We wilden graag ingaan op de vraag van de familie om de overledene te mogen groeten omdat we weten hoe belangrijk dat is. De richtlijnen van de overheid zijn dat het lichaam niet aangeraakt mag worden omdat er nog altijd besmettingsgevaar is."

Na overleg met de hoofdarts werd de technische dienst van het ziekenhuis ingeschakeld om iets beschermends te bedenken met plexi glas, zodat de familieleden wel hun geliefde kunnen zien maar niet aanraken. "We hebben de vraag op een vrijdag gesteld en tegen maandag hadden wij een mooie bak met een bovenkant van plexi glas, die op maat gemaakt is zodat die perfect past op de brancard waarop wij onze overledenen leggen", vertelt Kristien nog.

Mensen zijn vooral heel dankbaar dat die kans er is om nog afscheid te komen nemen.

Kleine groepjes

"We laten enkel de naaste familie toe om afscheid te komen", legt Kristien Willems uit, "maar we plakken er geen concreet aantal mensen op. Als iemand bijvoorbeeld zes kinderen heeft, gaan we uiteraard niet zeggen drie wel en drie niet. We splitsen dan vaak op in groepjes."

Op de vraag hoe de mensen van het palliatief team het volhouden, antwoordt Kristien dat ze bij mekaar terechtkunnen. "We hebben een heel goed team dat sterk aan mekaar hangt. Vanuit het ziekenhuis is er ook een team dat klaarstaat als we het moeilijk hebben." 

Meest gelezen