Pixabay

Begrafenisondernemer geeft opname van uitvaartdienst op USB-stick: "Verschrikkelijk dat niet alle familie erbij kan zijn"

Een begrafenisondernemer uit Haaltert neemt uitvaarten op en biedt ze later aan op USB-stick om meer mensen de kans te geven afscheid te nemen tijdens de coronacrisis. Het aantal aanwezigen bij een uitvaart is nu beperkt:  “Families staan voor een verschrikkelijke keuze. Een opgenomen uitvaart kan dat opvangen, het is een waardevol souvenir. ”

Door de coronamaatregelen zijn er ook beperkingen op begrafenissen, slechts 15 mensen mogen nu nog een uitvaart bijwonen. Om mensen het afscheid van hun dierbare niet helemaal te ontzeggen, geeft een begrafenisondernemer in Haaltert nu een opname mee van de plechtigheid. Nabestaanden kunnen die via een USB-stick gewoon op de laptop of pc thuis herbekijken. 

Moeilijke keuze

De regels rond uitvaarten waren al streng en zijn intussen ook verscherpt. “Eerst mochten er nog 30 aanwezigen zijn. Daarna werd het 20, nu is het nog maar 15. Dat is echt weinig”, zegt Kathleen Clerebaut van Uitvaartzorg Bael. “De keuze is verschrikkelijk voor families. Als je ziet dat een gezin soms 4 kinderen heeft en dan nog de kleinkinderen. Begin dan maar te schiften...”

Om iedereen toch een waardig afscheid te laten nemen van hun dierbare namen ze het initiatief om de dienst op te nemen. “Sowieso gaan hier ter plaatse al meer plechtigheden door omdat het toch zo intiem moet gebeuren”, legt Kathleen uit. “Wij willen hen een soort souvenir geven dat ze altijd kunnen herbekijken.” Kathleen kreeg al meermaals de vraag om de dienst op te nemen. “Ik denk dat die vraag ook meer en meer zal komen zolang deze maatregelen blijven duren.”

Bewoners van woonzorgcentra mogen zelfs helemaal niet komen, dat is zo pijnlijk

Kathleen Clerebaut, Uitvaartzorg Bael

Het initiatief is er ook voor voor nabestaanden die in een  woonzorgcentrum wonen. “Als bijvoorbeeld de partner overlijdt van iemand die in een rusthuis verblijft, mag die persoon nu niet naar de uitvaart komen. Dat is zo verschrikkelijk, dankzij de opname kunnen zij toch de plechtigheid van hun dierbare zien.”

Harder afscheid

Ondanks de drukte bij de begrafenisondernemer blijven ze zich inzetten voor hun klanten. “Je wilt de toestanden die nu gebeuren niet meemaken. Het is zo emotioneel en zwaar voor de families. Dit is het laatste dat we kunnen doen voor iemand, dus doen we dat”, zegt Kathleen.

Kathleen vreest dat de maatregelen het rouwproces harder maken. “Afscheid nemen is zo belangrijk en dat wordt nu beknot door al die maatregelen. Het rouwproces zal langer duren voor mensen want ze kunnen niet deftig afscheid nemen en kunnen elkaar niet eens vastpakken.”

kasto80

Meest gelezen