© 2019 Kryssia Campos

Besmet met het coronavirus? Plaats je kat dan in quarantaine: “Je mag ze zelfs niet aaien”

Mensen die een kat hebben en denken dat ze corona hebben, moeten hun huisdier binnen houden. Dat raden onder meer specialisten van de faculteit dierengeneeskunde van de Universiteit van Gent aan. In ons land is er al zeker 1 melding van een kat met corona. 

“Als je ziek bent, moet je afstand bewaren van je kat”, vertelt professor Jeroen Dewulf bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Je moet je kat dan in kattenquarantaine houden om ervoor te zorgen dat het dier niet besmet raakt. Een besmette kat kan mogelijks andere katten, en mogelijk ook mensen, infecteren. Katten dragen het virus wel minder snel over dan dat mensen dat doen. Maar theoretisch gezien, kan het.”

Niet bang zijn

“Maar we moeten zeker niet bang zijn van onze huisdieren”, stelt Dewulf gerust. “Het is eigenlijk andersom. Een kat moet bang zijn van ons. Mensen dragen het virus veel sneller over dan dat katten dat doen. Maar het is toch belangrijk om je kat niet bij jou op schoot te nemen als je ziek bent”, gaat Dewulf verder. “Je mag ze ook niet aaien, ook al heb je daar net in deze tijd meer nood aan. Idealiter plaats je je kat zelfs in een andere ruimte in huis zodat er zeker geen besmettingsgevaar is.”

Andere huisdieren

Tot dusver zijn het vooral katachtigen die besmet kunnen raken door het virus. In een zoo in New York raakten ook al leeuwen en tijgers besmet. “Voor honden is er goed nieuws”, zegt Dewulf nog. “Zij blijken bijna niet gevoelig te zijn voor het virus. Met je hond gaan wandelen, is dus nog steeds toegelaten.”

kasto80

Meest gelezen