Videospeler inladen...

Directeur centrum voor mensen met verstandelijke beperking: "We voelden ons aan ons lot overgelaten"

Naast de problemen in de woonzorgcentra zijn er ook heel wat complicaties door het coronavirus in centra voor mensen met een verstandelijke beperking. De directeur van Ons Tehuis Brabant in Kampenhout roept op zulke centra te betrekken bij de planning van de materialen: "We hebben mondmaskers gekocht aan woekerprijzen", zei Edwin Smets in "De ochtend" op Radio 1.

In Ons Tehuis Brabant wonen normaal 96 mensen met een beperking en nog eens 35 mensen komen er dagelijks naartoe, maar sinds de lockdown verblijven er nog 85 mensen. Daarvan behoren 27 tot de risicogroep. Ze zijn ouder dan 65 en hebben onderliggende aandoeningen.

"Afstand houden, is niet makkelijk, ze knuffelen graag", legt Smets uit. "Ze zijn heel kwetsbaar en vatten het niet altijd. Sommigen begrijpen dat er iets aan de hand is, maar velen van hen zijn bang om besmet te raken."

De directeur van het centrum heeft twee duidelijke vragen voor de beleidsmakers. "Betrek ons bij de planning rond de beschermingsmaterialen", is de eerste. "We bedelen al weken om voldoende materiaal en hebben zelfs al mondmaskers aangekocht aan woekerprijzen. We moeten in die planning worden opgenomen. Garandeer ons ook dat er zuurstof is, want wij weten niet of onze bewoners bij problemen opgenomen kunnen worden in een ziekenhuis."

Zelfs in leefgroepen waar er mogelijk besmettingen zijn, werken we ook met zelfgemaakte maskers

Het tekort aan materiaal leidt in het centrum tot risicovolle omstandigheden: "Bij besmettingen  werken we wel met de professionele FFP2-maskers en chirurgische maskers, maar zelfs in die leefgroepen werken we ook met zelfgemaakte maskers."

"We beseffen dat er schaarste is op de markt, maar we moeten op dezelfde voet worden behandeld als andere zorginstellingen. We voelden ons aan ons lot overgelaten. Het is moeilijk voor het personeel om zich aan te passen."

Ook de felbegeerde testkits, om te kunnen zien wie waarschijnlijk besmet is en wie niet, zien ze hier graag komen. "Ik heb een brief gestuurd naar de minister om tests te vragen. Hoe sneller we weten of iemand besmet is, hoe minder we mensen onnodig in quarantaine moeten plaatsen. Medewerkers worden nu ook sneller thuis gezet, waardoor de uitval een probleem kan worden."

Duidelijke richtlijnen

De tweede oproep gaat over de richtlijnen die de verschillende centra krijgen over het beschermingsmateriaal. "Die richtlijnen worden regelmatig aangepast en dat is een stressfactor voor het personeel."

"Gelukkig beschikken wij over een medisch team van vier verpleegkundigen en een arts. Zij kunnen die richtlijnen vertalen naar het veld, maar er zijn centra die dat amper of niet hebben. Wij zijn geen ziekenhuis."

Er komt ook al drie weken geen bezoek, dat is keihard

Ondertussen probeert het centrum te behelpen. "We hebben momenteel vijf bewoners met symptomen. Ze hoesten, hebben koorts en keelpijn. Die zieken zitten afzonderlijk in een kamer. Ze hebben ook een vaste begeleider, maar de structuur die de bewoners hadden, is weg."

"Het personeel doet nu zijn best om die structuur terug te brengen. Ik ben trots op de collega's, iedereen springt voor elkaar in, maar toch zijn er nu meer spanningen en gedragsproblemen. Er komt ook al drie weken geen bezoek, dat is keihard."

(Lees verder onder de audio)

Nieuwe cijfers

Er zijn nieuwe en brede cijfers over de verspreiding van corona in de gehandicaptenzorg. De cijfers zijn gebaseerd op een bevraging van bijna alle voorzieningen door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap:

  • Er zijn tot nu toe 13 bevestigde overlijdens wegens corona
  • 60 voorzieningen (24 %) melden minstens 1 vermoedelijke besmetting met corona (waarvan 38 of 15 % met minstens 2 vermoedelijke besmettingen)
  • 282 bewoners (of 2 %) zijn vermoedelijk besmet met corona (een week geleden waren dat er 233 )
  • 574 personeelsleden (of ruim 2 %) zitten ziek thuis wegens een vermoedelijke corona-besmetting (een week geleden waren dat er 571)
  • Nog dit: 60 % van de minderjarigen die normaal in een voorziening verblijven zijn naar huis gehaald door ouders of familie, bij de meerderjarigen is dat ruim 10 %

Bekijk de journaalreportage met de getuigenis van de moeder van Christophe uit "Ons Tehuis Brabant":

Videospeler inladen...

Meest gelezen