Videospeler inladen...

Dirk Lips (Zorggroep Curando): "Ik denk wel dat er mensen zijn overleden die nog in leven hadden kunnen zijn"

Dirk Lips, algemeen directeur van woonzorggroep Curando, is van mening dat er in de woonzorgcentra slachtoffers van Covid-19 vermeden hadden kunnen worden als er sneller getest kon worden op het coronavirus. "Ik denk het wel", antwoordt Lips op de vraag die hem in "Terzake" werd voorgelegd: "Zijn er volgens u mensen overleden die nog in leven hadden kunnen zijn?". Hij wil er ook "de kwakkel de wereld uit helpen" dat er bewoners van woonzorgcentra geweigerd zijn in ziekenhuizen. 

Intensivist Geert Meyfroidt en de directeur van Zorggroep Curando Dirk Lips hebben in "Terzake" teruggeblikt op honderd dagen coronacrisis. In het woonzorgcentrum Westervier in Sint Kruis bij Brugge zijn de voorbije week achttien bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

"Ik denk het wel." Dat is het harde antwoord van Dirk Lips, van Zorggroep Curando op de vraag die hem in "Terzake" werd voorgelegd: "Zijn er volgens u mensen overleden die nog in leven hadden kunnen zijn?"

Als we vroeger hadden kunnen testen, hadden we het op veel plaatsen veel beter onder controle kunnen houden en zouden er minder mensen besmet geraakt zijn

"In woonzorgcentra wonen zwakke mensen, anders verhuis je niet naar een woonzorgcentrum, maar als we vroeger hadden kunnen testen, hadden we het op veel plaatsen veel beter onder controle kunnen houden en zouden er minder mensen besmet geraakt zijn", legt hij uit. "Het probleem is niet dat als men hulp nodig heeft, die geweigerd wordt, het probleem is dat men zwak is én besmet wordt, en men daardoor overlijdt. Wij moeten dus vooral vermijden dat de bewoners besmet raken en daarvoor hadden we vroeger meer middelen nodig."

Dit komt hard aan, maar er zijn in onze maatschappij keuzes gemaakt die niet ethisch uitgediscussieerd zijn. Er werd gezegd dat als we keuzes zouden moeten maken, dat de ouderen gekozen worden. Dat heeft veel van onze bewoners bang gemaakt.

Bekijk hier een fragment van het interview met Dirk Lips en intensivist Geert Meyfroidt in "Terzake" en lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Maar zowel Dirk Lips als Geert Meyfroidt, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Intensivisten voegen er aan toe dat het tijd is om uit de mogelijke fouten te leren.

"De pandemie toont enkele zwaktes uit ons systeem. Laat ons er uit leren. Laat ons het systeem beter te maken in plaats van stenen te gooien naar mensen die in het verleden bepaalde beslissingen hebben genomen. Het ziekenhuissysteem en het systeem voor ouderenzorg kunnen we sowieso beter maken", aldus Geert Meyfroidt.

Lips wijst er op dat er naar zijn weten geen enkele rusthuisbewoner een ziekenhuisbed geweigerd zou zijn door capaciteitsproblemen. "Ik zou de kwakkel de wereld uit willen helpen. Dat is niet gebeurd. Ik heb er geen weet van en geen enkele collega heeft me gemeld dat er bewoners van woonzorgcentra geweigerd werden in ziekenhuizen."

"Dat is ook zo. Er zijn verschillende oudere mensen die in het ziekenhuis liggen. Er is op geen enkel moment een leeftijdsgrens ingesteld. We nemen elke dag moeilijke beslissingen, maar er is geen enkele patiënt geweigerd door een capaciteitsprobleem", besluit Meyfroidt.

Bekijk hier het fragment over het mogelijke capaciteitsprobleem in de Belgische ziekenhuizen uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen