Drew Barrymore: "Het lijkt alsof ik dat niet ben. Maar ik ben het wel degelijk!"

Het was David Lettermans verjaardag, hij werd 48, en dus dacht actrice Drew Barrymore midden april 1995 iets speciaals te moeten doen voor de populaire Amerikaanse tv-presentator. En speciaal was het zeker en vast: een sexy en sensueel dansje op het bureau van Letterman waarbij ze haar borsten aan het feestbeest toonde om hem uiteindelijk een welgemeende kus op de wang te geven. Waarop Letterman, toch enigszins verbouwereerd, reageerde met: "Ik kan je hiervoor niet genoeg bedanken." Een dag later was Barrymore wereldnieuws en het optreden groeide uit tot een van de meest onvergetelijke momenten in de Amerikaanse tv-geschiedenis. 

De toen net 20 jaar geworden Barrymore werd door Letterman aangekondigd als een van de meest beloftevolle jonge actrices op dat moment. Zo was haar nieuwste film "Boys on the side", waarin ze naast onder meer Whoopi Goldberg en Matthew McConaughey te zien was, enkele maanden eerder in wereldpremière gegaan. Maar haar enthousiasme deed haar op het bureau van Letterman springen.

Drew Barrymore:  "Het was een vreemd spontaan moment waar Letterman helemaal in meeging. Voor hem was het oké om iets dat plezant, grappig en leuk was, in zijn programma te tonen." (USA Today, mei 2015)

"Het lijkt alsof ik op een trein spring waarvan ik niet weet waar hij naartoe rijdt. Ik wist echt niet wat ik aan het doen was en had er ook geen idee van dat dat fragment zo groot zou worden. Na het programma kon ik alvast niets anders denken dan: "Wat heb ik zojuist eigenlijk allemaal gedaan?" Letterman had het mij erg moeilijk kunnen maken, bijvoorbeeld door afkeurend te reageren. Maar dat deed hij niet." (The Howard Stern Show, oktober 2015)

"Ik heb zoiets van: "Wat gebeurt er daar?" En dan denk ik: "Dat ben ik toch helemaal niet!" Het lijkt een vage herinnering waarmee ik niets te maken heb. Maar ik ben het duidelijk wel die het doet. Ergens voelt dat wel ‘cool’ aan. Ik kan er nog altijd mee leven. Ook al ben ik nu een moeder met 2 kinderen. Dat is toch anders dan. Maar ik ben nu helemaal anders, zodat het lijkt alsof ik dat niet ben. Och, het is wat het is." (The Late Show/Stephen Colbert, maart 2018)

"Sinds dat beruchte moment is er een grappige chemie tussen mij en Letterman ontstaan. Waardoor ik altijd graag naar zijn programma ben teruggekeerd. Er heerst zo’n vreemd sfeertje: hoe meer je probeert Letterman te behagen, hoe minder hij het wil. Hij heeft je graag, of juist niet. Je moet je plaats tegenover hem zien te veroveren. Maar je mag ook niet overdrijven, want dat vindt hij niet leuk." (Entertainment Weekly, mei 2015)

Ik besefte op dat moment dat mijn wilde tienerjaren moesten eindigen

"De vrijheid die ik toen als prille twintiger in mijn leven voelde, heel vreemd was dat. Terwijl ik nu eerder als non kan omschreven worden. Tja, koester alle momenten in je leven, zou ik zo zeggen, want uiteindelijk kan je helemaal anders worden." (Access Live, juni 2019)

"Ik besefte op dat moment wel dat mijn wilde tienerjaren moesten eindigen en dat ik me als een jonge vrouw moest gaan gedragen. Dat fragment was het einde van het hoofdstuk als prettig gestoorde tiener en de start van een nieuw hoofdstuk." (The Howard Stern Show) Barrymore schitterde daarna in films als "Scream", "Never been kissed" en "Charlie’s Angels". Onlangs speelde ze nog de hoofdrol in de Netflixserie "Santa Clarita Diet", naast Timothy Olyphant.

Het optreden van Barrymore van 25 jaar geleden maakte alvast een grote indruk op Letterman, zo beweerde hij in 2007: "Het was een prachtig moment. Het blijft iets waar ik soms spontaan aan terugdenk en waarover ik dan begin te vertellen tegen vrienden." En Barrymore, die concludeerde intussen: "Nee, spijt heb ik niet van dat optreden. Je hebt nu eenmaal maar één leven !" (The Late Show/Stephen Colbert)

Meest gelezen