Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Eerste coronabesmetting in Jemen, een land waar door de jarenlange oorlog vrijwel alle ziekenhuizen kapot zijn

Het coronavirus is nu ook opgedoken in de Golfstaat Jemen. In dat land heerst al vijf jaar lang een bloedige oorlog. Vrijwel alle ziekenhuizen zijn kapot gebombardeerd. Maar ook in andere conflictlanden zijn de gevolgen van de corona-epidemie extra zwaar.

In Jemen is er een eerste officiële besmetting met corona. De man werkte in de haven van Ash Shihr. Die haven gaat nu voor een week dicht om te worden ontsmet. Havenarbeiders moeten er twee weken thuis blijven. In de hele regio is een avondklok ingesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat ze samen met het ministerie van Gezondheidszorg alles goed opvolgt en alle contacten van de zieke man zal natrekken. 

Dat corona Jemen treft, is voor hulporganisaties een nachtmerrie. Het land wordt al vijf jaar lang geteisterd door een bloedige burgeroorlog die is uitgegroeid tot een regionaal conflict. Toen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in 2014 de wapens opnamen en de hoofdstad Sanaa innamen, kwamen Saudi-Arabië en zijn coalitiepartners de regering te hulp. Ze voerden bombardementen uit die zowat alle scholen en ziekenhuizen hebben vernield. Meer dan honderdduizend burgers kwamen om in de strijd en door de slechte sanitaire situatie is er ook al hongersnood en cholera uitgebroken. (lees voort onder foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Voedselhulp gehalveerd

Net gisteren kondigde het Wereldvoedselprogramma aan dat het de hulp zou halveren aan mensen in rebellengebied. Daar woont het grootste deel van de mensen die voedselhulp krijgen. Donoren van het VN-agentschap, vooral de Verenigde Staten,  hebben hun financiële steun fors teruggeschreofd. Volgens hen houden de Houthi-rebellen een deel van de voedselhulp achter. De 12 miljoen burgers zullen nu slechts om de twee maanden een rantsoen krijgen in plaats van om de maand. 

Staakt-het-vuren?

De militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië heeft gisteren een eenzijdig staakt-het-vuren van twee weken afgekondigd in Jemen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben de Houthi-rebellen aangezet om mee te stappen in het bestand. Maar de rebellen weigeren voorlopig. Zij spreken van een politiek manoeuvre. 

Net gisteren heeft Canada beslist om dan toch  een fel bekritiseerde verkoop van militaire voertuigen aan Saudi-Arabië te laten doorgaan. De deal van 14 miljard dollar van de vorige, conservatieve regering, was door de regering van de liberaal Justin Trudeau bevroren.  Trudeau verwees naar de betrokkenheid van de Saudi's bij de oorlog in Jemen. Nu buigt hij toch voor de wapenindustrie. Volgens zijn regering heeft Canada een stok achter de deur om het contract op te zeggen als Saudi-Arabië de voertuigen inzet in de oorlog. 

Meest gelezen