AFP or licensors

Corona zorgt voor paasviering in mineur voor Limburgse kerkgemeenschap: "Ik voel me hier absoluut niet goed bij"

In veel kerken zal de paasviering dit jaar niet doorgaan. Dat is voor priesters een groot gemis. Pasen is normaal de drukste periode van het jaar. Het feest nu niet ten volle kunnen beleven, vindt Tongerse deken Rik Palmans erg frustrerend.  

"Ik heb gisteren Witte Donderdag innerlijk intens beleefd, maar je mag niets doen", zegt Rik Palmans. Hij is deken in Tongeren en voelt zich onwennig  bij de situatie. "Normaal heb je veel materiële zorgen. Je probeert ervoor de zorgen dat alle praktische zaken in orde komen en alle afspraken geregeld zijn. Dat is er nu niet en dat mis ik. Maar je denk nu veel na over wat had kunnen zijn. Op die manier voel je de betekenis van het feest innerlijk." 

Je kan geen gebaar doen naar mensen en dat is echt frustrerend
Rik Palmans, deken van Tongeren

Hier en daar zijn er wel nog kleinere vieringen in lege kerken. Via Kerknet kan je er enkele volgen. Die zullen met beperkte middelen worden uitgezonden. Zo wordt de paasviering in de kathedraal van Hasselt live gestreamd. Bezoekers zal je er wel niet zien. "De bisschop zal op paasdag de dienst leiden, maar zonder publiek", vertelt Palmans. "Ik voel me daar absoluut niet goed bij." 

Gisteren was het Witte Donderdag. "Dat is normaal ook een beetje de dag van het priesterschap. Maar dat kan je nu niet echt beleven", zucht Palmans teleurgesteld. Hij krijgt nu wel enkele felicitaties via telefoon maar dat is niet hetzelfde als met publiek. "Ik vind dat heel erg." 

Normaal gesproken wilde Palmans ook steun uitdrukken aan de zorginstellingen en de woonzorgcentra via paaswensen. Maar ook dat valt in het water. "Je kan geen gebaar doen aan mensen bij wie je dat zou willen doen. Iedereen opbellen is een onbegonnen zaak. Veel mensen vragen me ook om een ziek familielid te bezoeken, maar dat kan nu niet." 

Meest gelezen