Indiërs zien toppen van de Himalaya voor het eerst in decennia dankzij coronamaatregelen

Inwoners van de noordelijke deelstaat Punjab in India vergapen zich dezer dagen aan een uitzonderlijk vergezicht. Voor het eerst in jaren zijn de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya zichtbaar vanuit het noorden van India. En dat is allemaal dankzij het coronavirus. 

India lijkt voorlopig niet zwaar getroffen te zijn door het coronavirus. Er vielen tot nu toe 227 doden en er zijn 6.725 besmettingen gemeld. Dat lage aantal is mogelijk ook te wijten aan het feit dat er in India niet zo veel getest wordt. 

De Indiase regering heeft wel ingrijpende maatregelen genomen. Er is een totale lockdown in het land van bijna 1,4 miljard inwoners. "Blijf thuis", zei premier Narendra Modi op dreigende toon in een tv-toespraak.

De lockdown heeft een opmerkelijk en onvermoed nevenverschijnsel. Voor het eerst in tientallen jaren kunnen de inwoners van de noordelijke deelstaat Punjab de besneeuwde toppen van het Himalayagebergte zien, tot 200 kilometer verderop.

Normaal is de luchtkwaliteit in veel delen van India ondermaats en is er sprake van smog. Die lijkt nu tijdelijk te zijn opgeklaard doordat de industrie grotendeels is stilgevallen en mensen zich nog nauwelijks verplaatsen. Daardoor vergapen veel Indiërs zich aan het unieke uitzicht:

Meest gelezen