Limburgse politie ziet geen stijging intrafamiliaal geweld: "Het is niet omdat we het niet zien, dat het er niet is"

Er is voorlopig geen opvallende stijging te zien van familiaal geweld in gezinnen in onze provincie. Dat blijkt na rondvraag bij de Limburgse politiezones. Experten vrezen dat mensen die hulp nodig hebben, zich isoleren door de oproep om thuis te blijven. 

We mogen niet op basis van het aantal aangiftes ervan uitgaan dat er geen stijging is van het geweld binnen de Limburgse gezinnen. Dat zegt Veerle Cielen van het Parket Limburg. "Het aantal aangiftes zegt niets over wat er gebeurt. Dat zegt alleen iets over hoeveel mensen er naar de politie stappen. Wij vrezen dat er wel meer geweld voorkomt binnen gezinnen." 

Als je hulp nodig hebt, blijf dan niet in je kot

Veerle Cielen, parket Limburg

Door de coronamaatregelen stelt Cielen zich de vraag of mensen de nodige hulp wel kunnen bereiken. "Wij kunnen ons de vraag stellen of ze wel tot bij de politie geraken op dit ogenblik", zegt ze. "Misschien zijn ze onzeker over wat hen te wachten staat. Mensen kunnen ook minder terecht bij hun eigen netwerk." Cielen roept op om niet in je kot te blijven als je hulp nodig hebt en om zeker de politie in te schakelen als dat nodig is. "Er is bovendien veel werk gestoken in extra opvangcapaciteit."

Bij hulplijnen als Tele-Onthaal en 1712 was er volgens Cielen wel een duidelijke toename van de oproepen te zien. "Als de maatregelen versoepelen, zullen we de weerslag wel krijgen." 

Wie hulp nodig heeft, kan terecht op de website van Tele-Onthaal of kan bellen naar het nummer 106. Bij vragen of voor het melden van geweld kan je bellen naar 1712 of surfen naar de website.

Meest gelezen