AFP or licensors

Wereldwijd officieel meer dan 100.000 doden door coronavirus, rusthuispersoneel dat corona heeft, mag op Covid-afdeling blijven werken

Wereldwijd zijn nu officieel meer dan 100.000 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. In ons land overleden de voorbije 24 uur 325 mensen, een sterke stijging in vergelijking met gisteren. In totaal zijn in België nu al 3.019 mensen overleden, 40 procent van hen in een woonzorgcentrum. Lees alle updates over het coronavirus in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Rusthuispersoneel dat corona heeft mag op Covid-afdeling blijven werken

De rusthuizen hebben duidelijke richtlijnen gekregen voor wat er moet gebeuren als personeelsleden positief testen op het coronavirus.

Als ze geen symptomen vertonen en er is verder te weinig personeel in het woonzorgcentrum, dan mogen ze op een aparte Covid-afdeling wel nog verder werken. Bij de minste symptomen moeten ze thuis blijven. 

Het wetenschappelijk instituut Sciensano heeft richtlijnen opgesteld naar aanleiding van de eerste testen in woonzorgcentra.

Al meer dan 100.000 mensen wereldwijd stierven door corona

Wereldwijd zijn officieel nu al meer dan 100.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University.

Het aantal bevestigde gevallen overschrijdt intussen de 1,6 miljoen, al is dat ongetwijfeld een onderschatting omdat niet overal even rigoureus getest kan worden. Ook het dodental ligt in werkelijkheid wellicht hoger, aldus de universiteit.

Italië is met 18.000 overlijdens het zwaarst getroffen land, gevolgd door de VS waar al zeker 17.000 mensen bezweken aan het coronavirus. Spanje en Frankrijk tellen respectievelijk bijna 16.000 en 13.000 overlijdens. In Groot-Brittannië stierven al meer dan 9.000 coronapatiënten.

De Verenigde Staten heeft met 473.000 patiënten het hoogste aantal bevestigde coronabesmettingen. De staat New York is daar de zwaarst getroffen regio, met zeker 7.844 overlijdens.

Een priester zegent de overledenen door het coronavirus in Seriate, Italië.
AFP or licensors

VS-president Trump: "Opnieuw aanwakkeren economie wordt belangrijkste besluit in mijn leven"

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de beslissing om de economie in de VS straks weer aan te zwengelen, "de belangrijkste is in zijn leven". Vanwege het coronavirus ligt de Amerikaanse economie voor een groot deel stil, maar als deze te vroeg weer gaat draaien kan dat gevolgen hebben voor de volksgezondheid.

"Ik zal een beslissing moeten nemen en ik kan alleen maar hopen dat het de juiste is", zei Trump vrijdag. "Maar ik zeg zonder twijfel dat het de belangrijkste beslissing zal zijn die ik ooit heb moeten nemen. De grootste van mijn leven".

Trump wil de economie zo snel mogelijk weer op gang brengen, omdat de VS op deze manier forse verliezen lijden. Om het coronavirus in het land te beteugelen zijn verregaande maatregelen getroffen. Zo zijn veel ondernemingen gesloten en moeten Amerikanen zoveel mogelijk thuisblijven.

Trump liet weten dat het nefast kan zijn om de lockdownmaatregelen te vroeg op te heffen, maar benadrukt ook dat het gevaarlijk kan zijn om te lang te wachten. "Thuis blijven kan ook tot de dood leiden. Dat is misschien wel een andere soort van dood", zei hij.

De Backer nuanceert optimisme over beschermingsmateriaal: Van "Bijna voldoende geleverd om noden voor april te dekken" naar "Pas als het zeker het geval is"

Voor de maand april is de nood aan beschermingsmateriaal zo goed als gedekt, zo meldt het kabinet van de bevoegde minister Philippe De Backer (Open VLD). De taskforce maakt een oplijsting van de nood in de zorgsector aan onder meer maskers, schorten en handschoenen. Daar wordt nog eens 50 procent marge bijgeteld.

"Het goede nieuws is dat we bijna voldoende levering hebben ontvangen om de noden voor de maand april te dekken", laat De Backer weten. "Er zijn bijna 15 miljoen chirurgische maskers geleverd, waarvan er meer dan 10 miljoen zijn verdeeld. We hebben ook meer dan een miljoen FFP2-maskers ontvangen, waarvan er 850.000 zijn uitgedeeld."

Gisteren raakte bekend dat drie miljoen FFP2-maskers waren afgekeurd en dus niet verdeeld. Daarnaast blijkt nu van nog eens 2 miljoen maskers de kwaliteit onvoldoende om te worden geklasseerd als chirurgische maskers. Die kunnen wel nog worden gebruikt als beschermingsmaskers. 

In de cijfers staan grote bestellingen van handschoenen en schorten, waaraan ook een tekort dreigt. Wat de beademingstoestellen betreft, bekijkt de taskforce hoe ons land aan meer apparaten kan raken. "We zien helaas wel dat er ook hamstergedrag is bij bepaalde woonzorgcentra, waardoor toestellen niet uitgewisseld worden", stelt De Backer. 

Later nuanceerde minister De Backer. "Wij zijn zelf pas gerust op het moment dat al de bestellingen ook effectief aankomen op ons grondgebied en de kwaliteit gecontroleerd is. Tot dat moment, gaat de minister er niet vanuit dat alles in orde is", zegt zijn woordvoerster Caroline Leys.

"De minister onderschat absoluut niet dat de mensen op het veld zich zorgen maken en veilig moeten kunnen werken", luidt het. "Pas als hij zeker is dat dat het geval is, zal er gecommuniceerd worden dat we voldoende maskers en andere beschermingsmiddelen hebben."

Turkije legt 31 steden lockdown op

De Turkse autoriteiten hebben in 31 steden een lockdown afgekondigd op zaterdag en zondag, vanwege het coronavirus. Het gaat om onder meer Ankara (foto) en Istanboel.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken plaatste op Twitter dat bewoners van hoofdstad Ankara en andere grote steden zoals Izmir en Antalya hun huizen niet mogen verlaten tussen vrijdag middernacht en zondag om middernacht.

De lockdown in de steden is de zwaarste maatregel in Turkije tot dusver. Er werden eerder al maatregelen getroffen om het virus te beteugelen, maar die waren relatief niet zo streng als in andere delen van de wereld.

Het aantal bevestigde besmettingsgevallen in Turkije steeg vrijdag tot 47.029. In totaal stierven zeker 1.006 mensen in het land aan de gevolgen van het virus.

AP

116 van de 146 Brusselse woonzorgcentra getroffen

Een groot deel van de Brusselse woonzorgcentra, 116 op 146, is op dit moment getroffen door het coronavirus. Dat meldt Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo). Er zijn 194 overlijdens van geteste personen en 254 overlijdens die vermoedelijk aan het virus zijn toe te schrijven.

Alle woonzorgcentra in het Brussels Gewest samen tellen 7.000 personeelsleden. Daarvan zijn er intussen 568 afwezig of ziek. Sinds 22 maart kunnen de rusthuizen rekenen op bijstand van Artsen Zonder Grenzen. Van de 146 woonzorgcentra doen er intussen al 46 een beroep op die steun.

Ook Defensie sprong al bij in Brussel. Het woonzorgcentrum van Jette krijgt sinds woensdag steun van militair personeel. Vanaf zaterdag geldt dat ook voor het rusthuis Jean Van Aa in Elsene, is te horen bij Defensie.

Universitaire ziekenhuizen vragen samen om giften en applausfilmpjes

De Belgische universitaire ziekenhuizen doen samen een oproep om giften te doen, zodat ze hun academische werking en onderzoek naar besmettelijke ziekten kunnen voortzetten. Door de grote investering in de strijd tegen Covid-19 komt dit in het gedrang. De ziekenhuizen vragen iedereen ook om onder de hashtag #ClapAndAct massaal applausfilmpjes voor de zorgsector te delen.

Via de website www.clapandact.be vragen ze het publiek ook om via sociale media een applausfilmpje te delen met de hashtag #ClapAndAct en de video te beëindigen met de boodschap "Verander je applaus in een gift op ClapAndAct punt BE".

Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, hoopt dat de actie viraal gaat en een extra steun kan betekenen voor de op volle toeren draaiende universitaire ziekenhuizen. "Mensen vragen mij dagelijks hoe ze concreet kunnen helpen. Welnu, zo! Laat creativiteit de solidariteit versterken", stelt Noppen. Een gift is fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro.

Na het hoge aantal overlijdens in woonzorgcentra, en de kritiek op de chaotische aanpak en het laattijdige noodplan, erkent CD&V-voorzitter Joachim Coens  dat er - na de crisis - moet onderzocht worden wat er fout gelopen is. En voor hem kan dat zeker met een onderzoekscommissie, zo zei hij in "De afspraak op vrijdag". Opmerkelijk, want Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is een partijgenoot.

Lees meer in onderstaand bericht: 

Lockdown in Italië verlengd tot 3 mei: "Moeilijke, maar noodzakelijke beslissing"

De lockdown vanwege het coronavirus in Italië zal worden verlengd tot 3 mei. Dat heeft de Italiaanse premier Giuseppe Conte bekendgemaakt. Hij sprak van een "moeilijke maar noodzakelijke beslissing".

De nationale beperkingen op het openbare leven werden ingevoerd op 10 maart en duurden normaal tot 13 april. De premier drukte de Italiaanse bevolking op het hart om de maatregelen op te volgen en thuis te blijven. "De hoop is dat na 3 mei we voorzichtig kunnen herstarten, gradueel, maar dat we kunnen herstarten", aldus Conte.

Videospeler inladen...

Dirk Lips (Zorggroep Curando): "Ik denk wel dat er mensen zijn overleden die nog in leven hadden kunnen zijn"

"Ik denk het wel." Dat is het harde antwoord van Dirk Lips, van Zorggroep Curando op de vraag die hem in "Terzake" werd voorgelegd: "Zijn er volgens u mensen overleden die nog in leven hadden kunnen zijn?"

"In woonzorgcentra wonen zwakke mensen, anders verhuis je niet naar een woonzorgcentrum, maar als we vroeger hadden kunnen testen, hadden we het op veel plaatsen veel beter onder controle kunnen houden en zouden er minder mensen besmet geraakt zijn", legt hij uit. "Het probleem is niet dat als men hulp nodig heeft, die geweigerd wordt, het probleem is dat men zwak is én besmet wordt, en men daardoor overlijdt. Wij moeten dus vooral vermijden dat de bewoners besmet raken en daarvoor hadden we vroeger meer middelen nodig."

Bekijk hier een fragment van het interview met Dirk Lips en intensivist Geert Meyfroidt in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen