Minister Demir wil terug jacht op everzwijnen: "Nodig om schade aan gewassen te voorkomen"

Door de coronacrisis mag er niet meer gejaagd worden op everzwijnen, konijnen en houtduiven. Maar omdat de schade aan gewassen door wild een probleem is, zeker in Limburg, wil minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA) aan het nationaal crisisteam vragen of er een versoepeling mogelijk is.

“Schade aan gewassen door wild is een ernstig probleem, zeker in Limburg", zegt minister Demir. "Daarom vraag ik het Nationaal Crisiscentrum om een uitzondering te voorzien voor de bijzondere jacht op everzwijnen."

Jacht op everzwijnen gebeurt in groep

Voor zowel de houtduif als konijn gebeurt de jacht meestal door een individuele jager. Maar de bestrijding en bijzondere jacht op everzwijnen gebeurt meestal in groep. "Daarom vragen we het crisiscentrum te verduidelijken welke regels met betrekking tot verplaatsingen en algemene veiligheid hierbij van toepassing moeten zijn.”

Hubertus vereniging steunt vraag van minister

De Hubertus Vereniging Vlaanderen ondersteunt de vraag van de minister. "Jagers zouden perfect individuele bijzondere jacht of bestrijding kunnen uitvoeren, of mits inachtneming van de regels inzake social distancing de acties met twee personen kunnen uitvoeren, zonder dat zij hierbij een gevaar voor de volksgezondheid vormen", zegt directeur Geert Van den Bosch. 

Meest gelezen