Oproep om afstand te houden van wilde paarden in Rijtmeersen werpt vruchten af: “Voorlopig is een sluiting van het domein van de baan”

De oproep aan wandelaars in het natuurdomein de Rijtmeersen in Oudenaarde werpt zijn vruchten af. Begin deze week klonk het dat wandelaars de regels niet volgen en te dicht komen bij de wilde paarden in het domein. De oproep werd massaal gedeeld en wandelaars toonden elkaar hoe je correct met de dieren omgaat in de Rijtmeersen. “Een mogelijke sluiting is hierdoor van de baan, al houden we wel nog extra toezicht”, zegt Xavier Coppens van het Agentschap Natuur en Bos.

Wandelaars die niet gewend zijn met wilde dieren om te gaan, kwamen begin deze week nog te dicht bij de konikpaarden in de Rijtmeersen. Na een online oproep is het verschil al te zien.

Massale oproep

“We hebben het bericht massal gedeeld op sociale media, ook de politie heeft dat gedaan”, legt Xavier Coppens van het Agentschap Natuur en Bos uit. Die oproep had al snel gevolgen. “Ik zie nu geen problemen meer met de wandelaars in de Rijtmeersen, dus het heeft gewerkt. Mensen hielpen elkaar ook door foto’s te posten van hoe je correct afstand houdt van de wilde paarden.”

Extra waakzaamheid

Dankzij de oproep en de snelle reactie van de wandelaars blijft een voorlopige sluiting uit. “Een sluiting van de rijtmeersen zit er momenteel niet in. Maar we gaan wel verhoogd toezicht houden, er zijn altijd recreanten die geen ervaring hebben met wilde natuur en zich soms onverantwoord gedragen”, zegt Coppens. “We willen de Rijtmeersen absoluut niet sluiten dat zou voor veel mensen een juweeltje zijn dat verdwijnt. Een sluiting wil ik zo lang mogelijk uitstellen vandaar de oproep: houd je aan de regels en houd afstand van de dieren.”

kasto80

Meest gelezen