Videospeler inladen...

CD&V-voorzitter Joachim Coens over coronabeleid: "Onderzoekscommissie moet achteraf bekijken wat er fout liep"

Na het hoge aantal overlijdens in woonzorgcentra, en de kritiek op de chaotische aanpak en het laattijdige noodplan, erkent CD&V-voorzitter Joachim Coens  dat er - na de crisis - moet onderzocht worden wat er fout gelopen is. En voor hem kan dat zeker met een onderzoekscommissie. Opmerkelijk, want Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is een partijgenoot. Maar er moet vooral gekeken worden naar de ingewikkelde beslissingsketen in ons land, zegt Coens. En hij vindt ook dat het personeel van de zorgsector beter gewaardeerd moet worden. Dat zei hij in "De afspraak op vrijdag" op Canvas.

Het hoge aantal overlijdens in woonzorgcentra door het coronavirus lokt veel reactie uit. De vakbonden zijn erg scherp voor de aanpak van de regering: onduidelijke regels, tekort aan beschermingsmateriaal, te weinig opleiding voor zorgkundigen en een noodplan dat er veel te laat kwam. 

In "De afspraak op vrijdag" op Canvas erkent CD&V-partijvoorzitter Joachim Coens dat er lessen moeten getrokken worden uit de fouten die er gemaakt zijn. Hij vindt dat er - achteraf, als de coronacrisis voorbij is - goed moet onderzocht worden wat er fout gelopen is. En dat kan voor hem absoluut met een parlementaire onderzoekscommissie.

Ik denk dat de crisis zo erg is dat we – achteraf – onderzoek zullen moeten doen naar wat er allemaal fout is gelopen. Met een onderzoekscommissie, absoluut.

Joachim Coens, partijvoorzitter CD&V

"Ik denk dat het belangrijk is dat er gekeken wordt naar wie waarvoor verantwoordelijk is. En ik denk sowieso dat de crisis van die aard is en zo erg is op verschillende vlakken dat we – achteraf – onderzoek zullen moeten doen naar wat er allemaal fout is gelopen. Met een onderzoekscommissie, absoluut." 

Dat is opmerkelijk, want een van de beleidsverantwoordelijken die nu zwaar onder vuur liggen is zijn partijgenoot Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn. Maar Coens vindt dat er niet in eerste instantie naar personen moet gekeken worden, maar wel naar structuren.

"Het gaat daarbij niet zozeer over personen op dit moment – al is het mogelijk dat daaruit conclusies moeten worden getrokken. Maar de crisis is van die aard, met alle gevolgen – of je nu zegt: dat nu te voorzien was of niet, … ook die vraag moet gesteld worden. Hoe zijn onze structuren daarop aangepast of niet, hoe zijn onze beslissingsniveaus in geval van crisis, wie, wat is er gebeurd? Ik denk dat dat sowieso zal gebeuren.”

Lees voort onder het fragment.

Videospeler inladen...

In vrijwel alle landen zijn er fouten gemaakt in het beleid, want de coronapandemie is een nieuwe situatie die om snelle beslissingen vraagt.  Maar in ons land met zijn ingewikkelde staatsstructuur is er een apart probleem: acht ministers en één staatssecretaris zijn bevoegd voor volksgezondheid. Dan is het niet altijd duidelijk wie het voortouw moet nemen, erkent Coens.

Het feit dat hier versnipperd is, dat die keten niet op één niveau gecoördineerd kan worden is een issue, denk ik. 

Joachim Coens, partijvoorzitter CD&V

“Dat vind ik een interessante oefening die we sowieso moeten maken. Want gezondheid is een prioriteit in de samenleving, dat blijkt nu ook uit die crisis. Maar in landen zoals Duitsland, Canada, Zweden is de gezondheidszorg zeer lokaal georganiseerd. Dus het feit dat hier versnipperd is, dat die keten niet op één niveau gecoördineerd kan worden is een issue, denk ik. En dat was niet de bedoeling. De woonzorgcentra zijn trouwens pas bij de laatste staatshervorming in 2014 naar Vlaanderen overgekomen. Misschien moet je zelfs nog verder gaan.”

Lees voort onder het fragment.

Videospeler inladen...

Ten slotte erkent partijvoorzitter Coens ook dat de werknemers in de zorgsector beter gewaardeerd moeten worden.

“Die mensen willen nu veilig kunnen werken, maar anderzijds willen ze ook fundamenteel geapprecieerd worden. En ik denk dat dat een van de lessen is die we nu moeten leren. En dat is op verschillende vlakken uit te drukken: arbeidsvoorwaarden, combinatie werken en leven, en uiteraard ook de verloning vooral.”

Videospeler inladen...

Bekijk hier de volledige aflevering van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen