Gouverneur Vlaams-Brabant: "Pv's van politie veel efficiënter dan GAS-boetes bij niet naleven coronamaatregelen"

De gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, roept de burgemeesters en politiezones in zijn provincie op om processen-verbaal op te stellen als mensen zich niet aan de coronamaatregelen houden. Die manier van beboeten vindt de gouverneur veel efficiënter dan GAS-boetes, die sinds kort ook tot de opties behoren.

Wie zich niet aan de coronamaatregelen - zoals sociale afstand en een samenscholingsverbod - houdt, kan daar sinds kort ook een GAS-boete voor krijgen. De wetgeving rond de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) is onlangs aangepast. Die boetes kunnen worden uitgeschreven door beëdigde ambtenaren van de gemeente zelf wanneer die een inbreuk vaststellen. De gouverneur van Vlaams-Brabant en de procureurs des konings vinden het weliswaar veel efficiënter en logischer dat de politie optreedt tegen overtreders. Zij raden in een e-mail de gemeentebesturen en politiezones dan ook aan om geen gebruik te maken van het nieuwe systeem van de GAS-boetes.

Sneller en efficiënter

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A), treedt de gouverneur bij. "De gouverneur heeft overschot van gelijk door ons erop te wijzen dat de klassieke weg via politie en justitie de meest logische is. De procedure voor processen-verbaal zou veel sneller kunnen gaan dan bij de GAS-boetes. Er zal in dit geval ook veel minder discussie zijn over de beslissing van een politie-agent dan over die van een ambtenaar", vindt Bonte.

Sinds de lockdown midden maart zijn er in Vilvoorde al een 170-tal processen-verbaal opgesteld door de politie. "Vooral in het begin waren sommige mensen hardleers. Intussen gaat het gelukkig al een stuk beter. Maar dat zijn 170 boetes te veel, ja."

Geen geld voor de stadskas

Het is afwachten of veel gemeenten de oproep van de gouverneur zullen volgen. Het geld van GAS-boetes gaat immers rechtstreeks naar de kas van de gemeente, terwijl boetes die door politie worden uitgeschreven alleen geld opbrengen voor de federale overheid. Burgemeester Bonte vindt dat geen struikelblok. "Boetes voor mensen die zich niet aan de coronamaatregelen houden, zijn geen inkomstenbron die ik belangrijk vind. Boetes moeten sanctioneren en geen geld opbrengen."

Meest gelezen