Royals: Harry en Meghan willen "Archewell" als merk en "We"ll meet again" was zangeres Vera Lynn niet ontgaan

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Britse prins Harry en Meghan Markle schakelen over van "Sussex Royal" naar "Archewell", de Noorse kroonprinses Mette-Marit zoekt het meisje achter een tekening in haar keuken, koningin Mathilde schrijft een brief naar jongeren, Kate en William videobellen met een schooltje en zangeres Vera Lynn was aangenaam verrast toen de Queen 24 miljoen Britten hoop gaf met "We'll meet again".

Harry en Meghan kiezen voor Archewell

De hertog en hertogin van Sussex, de Britse prins Harry en Meghan Markle, hebben al een tipje van de sluier gelicht voor het nieuwe hoofdstuk in hun leven. Ze zullen van start gaan met de liefdadigheidsorganisatie Archewell. Harry en Meghan zijn niet langer "senior royals" die de Queen vertegenwoordigen en moesten afstand doen van alle verwijzingen naar het woord royal.

Ze gaan voortaan zelf voor hun inkomsten zorgen (let wel: prins Charles blijft zijn zoon financieel steunen) en dat geld mag niet verzilverd worden met een link naar de koninklijke familie. Zo zijn ze ook gestopt op hun Instagramaccount en website Royal Sussex met foto's en teksten te plaatsen. 

Harry en Meghan willen "actie", iets van betekenis doen.

De twee kiezen nu voor "Archewell" met een knipoog naar de naam van hun zoontje Archie. "Arche" betekent ook "bron van actie" in het Grieks. De papieren om de naam vast te leggen, werden vorige maand in de VS ingediend, dat weet de krant The Telegraph. Onder meer een website, educatieve boeken, podcasts en zelfs paperclips zouden onder het merk Archewell vallen. De officiële lancering is door de coronacrisis nog niet voor meteen. "Wanneer de tijd rijp is", zegt het koppel.

Archewell borrelde al veel langer. "Voordat we Sussex Royal bedachten, speelden we al met het idee om iets met "arche" te doen. Het werd ook de inspiratie voor de naam van onze zoon”, aldus Harry en Meghan in een mededeling. 

Wie is en waar zit Ava?

De Noorse kroonprinses Mette-Marit is op zoek naar Ava, een meisje dat vier jaar geleden een koala-tekening stuurde met de eenvoudige boodschap "Ik wil dat de wereld beter wordt".

"De tekening hangt al jaren in onze keuken", schrijft Mette-Marit op Instagram. "In deze tijden is het belangrijkste wat we kunnen doen om de wereld beter te maken, zorg dragen voor elkaar." De kroonprinses bedankt daarom alle vrijwilligers die zich momenteel inzetten. En ze sluit haar post af met: "Als iemand weet wie Alva is, en wat er van haar is geworden, zou ik dat graag willen weten. De tekening is zo mooi.”" 

Het kroonprinselijke paar Haakon en Mette-Marit maakte van de gelegenheid gebruik om in de paasvakantie even te gaan skiën met de kinderen, prins Sverre Magnus en prinses Ingrid Alexandra. Mette-Marit deelde op haar Instagramaccount enkele vrolijke en sportieve foto's, maar herhaalde de boodschap om (coronagewijs) 2 meter afstand te houden. In Noorwegen zijn meer dan 6.000 mensen besmet. De prinses behoort zelf tot een risicogroep voor COVID-19 met haar chronische ziekte longfribose.

Het gezin verblijft in quarantaine in Skaugum, de koninklijke residentie zo’n 18 kilometer buiten hoofdstad Oslo, en skiede in de omgeving. Normaal trekken Haakon en Mette-Marit met de paasvakantie de bergen van Uvdal in waar ze een comfortabele berghut hebben. 

Mathilde geeft jongeren peptalk

Koningin Mathilde geeft in een open brief op de site van de Belgische monarchie alle jongeren een "peptalk". Ze bedankt hen om de coronamaatragelen op te volgen en zich verantwoordelijk te gedragen. Maar Mathilde geeft ook advies mee, want door het sluiten van scholen zijn jongeren in een compleet nieuwe situatie beland.

Niet gemakkelijk. Ik zie het ook bij onze kinderen en hun vrienden 

Thuisblijven en elkaar niet in levende lijve zien is niet makkelijk. "Ik zie het ook bij onze kinderen en hun vrienden", schrijft de koningin. "Door die onzekerheid en het gebrek aan menselijk contact en aan activiteiten kan het gebeuren dat sommigen onder jullie zich angstig voelen of het zelfs niet meer zien zitten." Mathilde raadt iedereen aan om zijn dagelijkse routine aan te houden door op de gewoonlijke uren op te staan, te werken/leren en te gaan slapen.

"Maar bovenal: maak tijd vrij om jullie te amuseren, te lachen, jullie te ontspannen. Dat kan door te lezen, te schrijven (hou een dagboek of een blog bij), door muziek te spelen, te koken, gezelschapsspelletjes te spelen… Kom af en toe buiten om een luchtje te scheppen, maar blijf dan wel dicht bij huis", benadrukt ze. Wie het zwaar heeft, verwijst ze door naar het internet waar gratis hulplijnen te vinden zijn.

Virtueel paasbezoek van Kate en William

De Britse prins William en zijn vrouw Catherine "Kate" Middleton hebben een virtueel bezoek afgelegd vanuit "hun kot", in Anmer Hall in Norfolk. Ze deden een videocall met een lagere school in Lancashire (Engeland). Casterton Primary Academy blijft open voor kinderen van ouders die in het plaatselijke ziekenhuis werken. 

De enthousiaste kinderen toonden tekeningen en hun knutselwerkjes voor Pasen. Het koppel grapte dat ze eigenlijk zelf een pluizige diadeem met roze konijnenoortjes hadden moeten opzetten, waarmee de kinderen en leerkrachten hen verwelkomden. William verwarde ook een handtas met een paasmandje tot verbazing van de trotse maker van het mandje.

William en Kate bedankten het lerarenkorps om een veilige plek en structuur te bieden aan de kinderen terwijl hun ouders werken. "Ik weet dat het geen makkelijke omstandigheden zijn, maar het is fantastisch", zei Kate.

Vera Lynn verrast door de Queen

De Queen - in een groene jurk, kleur van de hoop - sprak vorig weekend uitzonderlijk de natie toe op televisie om iedereen een hart onder de riem te steken. Ze sprak woorden van steun en bewondering uit, en stelde het Britse volk en de inwoners van de landen van het Gemenebest gerust. Bijna 24 miljoen Britten zaten voor de buis gekluisterd. Ter vergelijking: haar kerstboodschap vorig jaar lokte bijna 8 miljoen kijkers. 

Vooral één zin riep heel wat nostalgische gevoelens op: "We zullen onze vrienden terug zien, we zullen opnieuw met onze familie kunnen samenkomen, we will meet again (we zullen elkaar opnieuw ontmoeten)." 

HERBEKIJK hier nog eens de speech van koningin Elizabeth:

Videospeler inladen...

"We'll meet again" is het iconisch ontroerende nummer uit 1939 van zangeres Vera Lynn, ook bekend als The Forces' Sweetheart omdat ze voor de Britse militairen in het buitenland optrad. "We'll meet again" staat symbool voor de soldaten van de Tweede Wereldoorlog die naar het front trokken en hun geliefde achterlieten, maar beloofden ooit terug te keren. Ze wisten enkel niet wanneer.

Je hebt iemand nodig om naar op te kijken, en Hare Majesteit is die persoon

zangeres Vera Lynn

Lynn is intussen 103 en reageerde bij de krant The Sun: "Ik luisterde naar de prachtige speech zondag, maar ik wist niet dat ze met die woorden zou afsluiten. Ik heb de Queen al een paar keer ontmoet. Je hebt altijd iets en iemand nodig om naar op te kijken en op wie je kan steunen in moeilijke tijden, en Hare Majesteit is die persoon.” Heel wat mensen herontdekten het liedje blijkbaar, want bij de Britse iTunes-lijst steeg "We'll meet again" tegen maandagmiddag maar liefst 689 plaatsen naar nummer 22.

De kranige Vera Lynn tien jaar geleden tijdens een W.O. II-herdenking.
AP2010

Het iconisch ontroerende liedje uit W.O. II:

Meest gelezen