Maxime Anciaux - All rights reserved

Professor infectieziekten Erika Vlieghe: "Twee maanden geleden gepleit voor mobiele testteams voor woonzorgcentra"

Professor infectieziekten en voorzitter van de corona-expertengroep Erika Vlieghe heeft al twee maanden geleden gepleit voor de inzet van mobiele teams om te gaan testen in woonzorgcentra op het coronavirus. Dat zei ze in "De ochtend" op Radio 1. 

Erika Vlieghe, die ook diensthoofd infectieziekten is aan de Universiteit Antwerpen, reageerde in "De ochtend" op de problemen met de testkits in de woonzorgcentra. Gisteren raakte bekend dat een deel van de tests waren uitgerust met de verkeerde handleiding.  In veel gevallen waren de tests al verkeerd uitgevoerd, met ook grotere fysieke ongemakken voor de bewoners van de woonzorgcentra.

"Als je niet weet of de test goed is afgenomen, moet je opnieuw beginnen", legt Vlieghe uit, die voor alle duidelijkheid niets met de uitrol van testkits te maken heeft. "We moeten nu bekijken wie wat heeft afgenomen, want als je goeie resultaten wilt, moet je in optimale omstandigheden testen."

De foute handleidingen noemt Vlieghe "een voorbeeld van miscommunicatie". "Het is niet het moment om zoiets nu voor te hebben. Dit is frustrerend voor iedereen en vooral voor iedereen in die woonzorgcentra. We moeten hier uit leren."

Mobiele teams

Opmerkelijk: Vlieghe geeft nog mee dat ze twee maanden geleden heeft gepleit voor mobiele, medische teams om te gaan testen in woonzorgcentra. "Door een samenloop van omstandigheden is dat geen realiteit geworden", zegt ze.

"Het was ook beter geweest om een pilootafname te doen bij één of twee rusthuizen, om dan op te bouwen. Maar de klok tikt en iedereen wil die tests natuurlijk uitvoeren."

"Woonzorgcentra hebben niet de routine om die tests af te nemen. Het is jammer dat er op die manier misverstanden ontstaan. Het zou sowieso niet slecht zijn om in woonzorgcentra te investeren in meer mankracht en meer expertise ter plaatse." 

Meest gelezen