Nicolas Maeterlinck

Vlaamse begrotingstekort dreigt door coronacrisis 10 keer groter uit te vallen dan gepland

De coronacrisis dreigt een gat te slaan van minstens 4 miljard euro in de Vlaamse begroting voor dit jaar. Het Vlaamse begrotingstekort zou zo 10 keer groter uitvallen dan oorspronkelijk geraamd.

Dat de coronacrisis niet alleen een gezondheidscrisis is, maar ook een economische crisis die ook gevolgen heeft voor de overheidsfinanciën, wordt nog maar eens duidelijk uit de begrotingscontrole door de Vlaamse regering. Het tekort op die Vlaamse begroting voor dit jaar dreigt door de coronacrisis op te lopen tot zeker 4 miljard euro.

Bij de vorming van de Vlaamse regering eind vorig jaar was afgesproken dat de Vlaamse begroting dit jaar ruim 400 miljoen euro in het rood zou gaan. Maar door de maatregelen die de regering al nam om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen, wordt dat gat aanzienlijk groter. Naast de voor 2,5 miljard euro aan maatregelen ziet de regering bovendien ook de belastinginkomsten met 1 miljard dalen, omdat de economie krimpt.

Het begrotingstekort dreigt zo 10 keer groter uit te vallen dan geraamd. Bovendien kan het nog verder oplopen, waarschuwt Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA), door een mogelijk nog sterkere inkrimping van de economie: "Wij hebben onze oefening gemaakt rond -1 procent economische groei, maar sinds woensdag hebben we eigenlijk van het Federaal Planbureau en de Nationale Bank te horen gekregen dat dat wel eens zou kunnen oplopen tot -8 procent. Mocht zich dat voordoen, zou dat nog eens een miljard euro minder ontvangsten zijn."

Evenwicht in 2021?

De Vlaamse regering wilde volgende jaar naar een begrotingsevenwicht gaan, door de coronacrisis lijkt dat een nog moeilijkere opdracht te worden. "We moeten nu alles op alles zetten om dat oplopende verlies zoveel mogelijk te beperken en echt gaan nadenken hoe we een relancebeleid op poten kunnen zetten", zegt Diependaele. "Dat moet de komende weken de opgave zijn."

"We zijn tot nu toe bezig geweest met het beheersen van de crisis, de volgende stap is nu om te gaan kijken hoe we die economie zo snel mogelijk weer draaiende kunnen houden, binnen die veiligheidsmaatregelen die opgelegd zijn. Hoe langer we daarmee wachten, hoe meer we daarna in het rood zullen gaan. En dat moeten we absoluut vermijden, want dat teert in op onze welvaart."

Ook de federale begroting dreigt enorm in het rood te gaan door de coronacrisis. Het Federaal Planbureau maakte deze week een prognose waarbij er sprake zou zijn van een begrotingstekort van 7,5 procent van het bbp. Een toename van meer dan 5 procent.

Bekijk het gesprek met Matthias Diependaele (N-VA) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen