Radio 2

Vrijwilligers maken 1300 beschermschorten voor zorgpersoneel in Diest: "We willen ook voor hén zorgen"

Een 70-tal vrijwilligers uit Diest maakt in totaal zo'n 1300 schorten voor het zorgpersoneel in het Algemeen Ziekenhuis, het triagecentrum en de woonzorgcentra. De schorten zijn duurzaam en kunnen hergebruikt worden.

"We hebben veel contact met het plaatselijke ziekenhuis. We merkten op dat naast de nood aan mondmaskers er ook veel beschermende schorten nodig zijn. Het ziekenhuis zat door zijn voorraad, dus zijn we aan de slag gegaan", vertelt schepen van Welzijn Monique De Dobbeleer (DDS). De schorten zijn gemaakt van katoen zodat ze ook op 60 graden gewassen kunnen worden en dus herbruikbaar zijn. "We hebben een systeem opgezet om het materiaal bij alle vrijwilligers thuis te leveren en om de schorten nadien te verdelen."

Anderhalf uur per schort

Lieve Verbeeck is één van de vrijwilligers die de handen uit de mouwen steekt. "Ik geef naailes in het volwassenenonderwijs en één van de cursisten stelde voor om de schorten voor het ziekenhuis samen in de klas te maken. Da's plezieriger en dat gaat beter vooruit. Onze directeur vond dat meteen een goed idee, op voorwaarde dat we met maximum vier mensen tegelijk werken. Zo kunnen we genoeg afstand van elkaar houden." Per schort zijn de vrijwilligers al gauw anderhalf uur aan de slag. "Dankzij het bandwerk in onze klas gaat het soms iets sneller. De ene stikt de mouwen, de andere neemt de zoom voor zijn rekening. We vinden het belangrijk dat we ook ons steentje kunnen bijdragen in de strijd tegen corona. Nu is het onze beurt om voor de mensen uit de zorgsector te zorgen", besluit Lieve.

Meest gelezen