Archieffoto
Maxime Anciaux - All rights reserved

Ook in Nederland verspreidt het coronavirus zich over woonzorgcentra: 40 procent van centra getroffen

In de Nederlandse woonzorgcentra grijpt het coronavirus snel om zich heen. In zo'n 40 procent van alle centra zijn besmettingen vastgesteld. Soms is de helft van de bewoners besmet. Door het tekort aan beschermingsmateriaal hebben zorgverleners het virus verspreid, zo blijkt uit een studie en uit een reportage van "Nieuwsuur" op de Nederlandse openbare omroep. 

"Er wordt gesproken van een stille ramp", zegt NOS-correspondent Joris Van Poppel. Gisteren bracht een reportage van het programma Nieuwsuur de problemen aan het licht in een woonzorgcentrum in Boxtel. Daar zijn inmiddels 17 van de 124 bewoners overleden. Op één afdeling zelfs zeven van de 21 bewoners.

In heel Nederland is 40 procent van de rusthuizen besmet. Dat heeft het RIVM bevestigd, het Nederlandse instituut dat de virusaanpak leidt. "Op sommige afdelingen gaat het om de helft van de bewoners", zegt Joris Van Poppel . "Er zijn hele verdiepingen die in volledige isolatie gaan."

Binnen gebracht door verplegend personeel

De woonzorgcentra zijn net als in België al een maand in lockdown. Alleen zorgverleners mogen er binnen en buiten. Maar precies zij hebben de snelle verspreiding ongewild in de hand gewerkt. "Dat komt omdat er een groot gebrek is aan tests én vooral aan beschermingsmateriaal", zegt Van Poppel. Een studie bracht eergisteren aan het licht dat een kwart van de zorgverleners in de regio Nijmegen met het coronavirus is besmet. (lees voort onder quote en foto)

De woonzorgcentra zijn al een maand in lockdown en toch weet het virus zich op een razendsnelle manier onder de kwetsbare inwoners te verspreiden.
Joris Van Poppel, correspondent Nederland

Meer materiaal?

De Nederlandse regering wil vanaf volgende week meer personeel  in rusthuizen gaan testen op corona. Ze wil ook meer beschermingsmateriaal voorzien. "Maar dat is voor de ziekenhuizen al heel moeilijk",  zegt correspondent Joris Van Poppel, "laat staan voor de woonzorgcentra, die in de afgelopen weken steeds op de laatste plaats kwamen. " 

Bovendien hebben artsen hun collega's en ander verpleegkundig personeel opgeroepen om thuis te blijven zolang er geen afdoende bescherming is. "Dat zou ertoe kunnen leiden dat er nog minder personeel beschikbaar is voor de woonzorgcentra en de problemen alleen maar groter worden", zegt Van Poppel nog. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen