Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Apple en Google gaan samenwerken om Covid-19-besmettingen op te sporen

Apple en Google gaan samen technologie ontwikkelen om via smartphones de verspreiding van het coronavirus op te sporen. Via Bluetooth-signalen zal je telefoon registreren met wie je in contact bent gekomen. Als later iemand van die personen besmet blijkt, krijg je een melding.

Met hun technologie willen Google en Apple contact tracing optimaliseren. Dat is een techniek waarbij je nagaat met wie iemand die besmet is met het coronavirus allemaal in contact is gekomen. In eerste instantie kan dat manueel: je vraagt een patiënt wie hij heeft gezien in de dagen voor de besmetting werd vastgesteld. Daarna bel je al die mensen op om te checken of zij symptomen hebben.

Maar dat is een heel arbeidsintensief proces. In verschillende landen heeft de regering daarom al apps gelanceerd om sneller en makkelijker in kaart te brengen hoe het virus zich verspreidt.

In Zuid-Korea bijvoorbeeld heeft intensieve contact tracing in combinatie met veel tests ervoor gezorgd dat het virus beter kon ingedijkt worden. Maar ook andere landen, zoals Polen, Singapore en Israël gebruiken al apps om de verplaatsingen van burgers op te volgen. Ook in West-Europa en de VS werken overheden aan zo'n software.

Een efficiënter systeem

Google en Apple gaan nu samen technologie ontwikkelen die al deze bestaande apps kunnen gebruiken. Daardoor zullen die apps ook beter werken tussen smartphones met een iOS-besturingssysteem van Apple en smartphones met een Android- besturingssysteem van Google.

In een volgend stadium zal de technologie rechtstreeks worden ingebouwd in de besturingssystemen van Google en Apple, zodat je zelfs geen app meer moet downloaden.

Het is erg uitzonderlijk dat de twee technologiereuzen de handen in elkaar slaan. "Het is nog nooit zo'n belangrijk moment geweest om samen te werken om een van de meest urgente problemen in de wereld op te lossen", communiceren de bedrijven. Samen besturen de systemen van Google en Apple 99% van alle smartphones in de wereld. 

Hoe werkt het precies?

Via Bluetooth-signalen zal je telefoon opslaan met welke andere personen je in contact bent geweest. Als je daarna positief test op het coronavirus, dan krijgen alle opgeslagen personen daar een melding van. De data worden gecodeerd opgeslagen. Je kan het systeem vrijwillig in- en uitschakelen. Ook zeggen Apple en Google dat er geen gps-gegevens zullen worden gebruikt.

Google en Apple benadrukken dat de technologie veilig is en privacy respecteert. Privacy-experts zeggen dat de oplossing tegemoet kan komen aan privacyproblemen met apps van overheden. Google en Apple zijn twee onafhankelijke bedrijven. Het zou veiliger zijn om anonieme gegevens aan hen door te geven dan rechtstreeks aan de overheid.

Gezondheidsexperts zeggen dan weer dat contact tracing heel belangrijk zal blijven wanneer de quarantainemaatregelen versoepelen. Het blijft wel belangrijk naast het virus opsporen ook te blijven testen of mensen effectief besmet zijn.

Meest gelezen