De Piazza Cavalieri di Vittorio Veneto met in de achtergrond de Chiesa di San Bartolomeo (archieffoto).
© Valletta Vittorio - creative.belgaimage.be

"Als je moedig in het leven staat, zal je deze catastrofe overleven": peptalk op Pasen van een priester in Bergamo

Benjamin Royaards uit Antwerpen woont al jaren in Bergamo, de stad in Noord-Italië die zwaar door het coronavirus is getroffen en nu al weken in lockdown is. Toen hij vrijdag te horen kreeg dat die lockdown tot 3 mei is verlengd, kreeg hij het moeilijk. Hij trok de straat op en botste daar toevallig op een priester die hem een nieuw perspectief bood in het licht van Pasen.

Ik ben een schrijver uit Antwerpen die al vijf jaar in hartje Bergamo woont. Daarnaast ben ik vader van drie kleine kinderen van 8 maanden, 5 jaar en 6 jaar. Ons laatste bezoek aan een commercieel etablissement was op zondag 23 februari, voor een familielunch.

Sindsdien zitten we als kluizenaars opgesloten in ons appartement en is mijn Dolce Vita hier in het prachtige Italië niet meer dan een verre herinnering. Iedereen kent wel iemand die aan het virus is gestorven. In Bergamo waart de dood in elke familie rond. Nu heb ik net vernomen dat de lockdown tot 3 mei wordt verlengd. Een mokerslag. Ik vraag me werkelijk af of ik dit kluizenaarsbestaan nog een extra drie weken kan volhouden. Ik moet even naar buiten.

Barre tijden

Het is een zachte lenteavond. Aan de Chiesa di San Bartolomeo kom ik een priester tegen. Hij draagt een albe, een lang wit kleed. Dat is niet ongewoon in Bergamo. Priesters in offergewaad horen hier bij het decor. Ongewoon is alleen dat hij een masker draagt. Helaas de nieuwe realiteit.

Ik groet de zielenherder met een "Buonasera" (goeienavond) en hij antwoordt met "Buona Pasqua" (zalig Pasen). "Juist ja", reageer ik. "Weet je", zegt hij met merkbare treurnis in de stem, "het is de eerste keer in de geschiedenis van de kerk dat Pasen niet in de kerken zal worden gevierd. Voorheen, zelfs tijdens de grootste rampen uit de geschiedenis, vond men altijd wel een manier om samen te komen en Pasen te vieren. Het zijn barre tijden". Ik knik bevestigend.

De man vraagt welke richting ik uit ga. Ik zeg hem dat mijn kompas al even stilstaat en dat ik gewoon maar wat aan het ronddwalen ben. "De hele coronalevenswandel begint zeer zwaar op mij te wegen." Hij kijkt me aan en wenkt. Ik volg hem naar Via Tasso.  

Kruisweg

Hij wandelt op de stoep, ik op straat. "Weet je", zegt hij, "de mensen hier in Bergamo vieren Pasen niet dit jaar. Pasen is het feest van de verrijzenis van Christus. Wat hen nu raakt is zijn lijdensweg. Ze léven zijn kruisweg. Ze ondervinden zijn lijden aan den lijve, in hun eigen vlees en bloed, in hun families, in de pijn van hun overleden dierbaren. Bijna 5.000 in een maand."

Hij zwijgt even, kijkt mij aan: "Jij bent niet van hier hé?". Ik schud het hoofd, en vertel hem dat ik uit België kom, maar hier wel al een aantal jaar woon. We wandelen even verder in stilte. Dan zet hij zijn betoog verder: "Wie van ons is echt vrij? Wie heeft zijn leven echt onder controle?" 

Wie van ons is echt vrij? Wie heeft zijn leven echt onder controle?

"Ik zou het niet weten", antwoord ik hem. Hij weet het wel: "Diegene die niet te veel afhangt van ongunstige externe omstandigheden. De meeste mensen hebben het daar erg moeilijk mee. We verliezen onze job, of onze relatie loopt op de klippen, of het coronavirus komt aanwaaien, en we springen op tilt."

"We zijn radeloos omdat we onze innerlijke vrijheid, onze zelfbeheersing niet ontwikkeld hebben. Iemand als Jezus had die vrijheid en kracht wel". Ik frons de wenkbrauwen. Met verhalen over Jezus heb ik het altijd moeilijk gehad, ze stuiten bij mij meestal op ongeloof. Maar de priester is op dreef, dus blijf ik luisteren.

Winnaar

"Jezus wist wie hij was. Hij was op de wereld gekomen om goed te doen voor de mensen. Hij week nooit af van zijn opdracht, niet wanneer hij werd toegejuicht, niet wanneer hij werd verguisd en gemarteld. Hij bleef trouw aan zichzelf, in goede en slechte omstandigheden. Zo'n persoon is een winnaar, een voorbeeld voor ons allen. Hij leert ons hoe deze zware periode door te komen zonder ons te zeer door de ongemakken te laten beïnvloeden, maar integendeel ze te relativeren."

Als je moedig in het leven staat, zal je deze catastrofe overleven.

"Geen gemakkelijk opgave", merk ik op. Met een glimlach die vertrouwen uitstraalt gaat hij verder. "Se tu sei capace di stare al mondo. Als je bekwaam bent om moedig in de wereld te staan, in de meest diepgaande en authentieke betekenis, als je echt weet wie je bent, als je echt vertrouwen in jezelf en je kunnen hebt, dan zal je zeker in staat zijn deze catastrofe te overleven."

"Dan stort je niet in, begin je niet te wenen en bedenk je geen rampscenario's wanneer die pipo’s in Europa Italië geen financiële steun willen geven. Dan maak je je geen zorgen over de leveringen van mondmaskers. Allemaal belangrijk, maar laat de politiekers dat maar uitzoeken. Je weet dat het hard en moeilijk zal zijn, maar je hebt vertrouwen in jezelf dat je een oplossing zal vinden.'

Het kruis blijft staan

Weifelend kijk ik hem aan. Zijn verhaal klinkt als een kanselrede, maar zijn zelfvertrouwen is aanstekelijk.  Hij doceert als een kerkvader: "Stat crux dum volvitur orbis. Het kruis blijft staan terwijl de wereld draait. Op dit moment hebben we mensen nodig die weten wie ze zijn. Een dokter die weet wie hij is, heeft geen angst om coronapatiënten te behandelen. Een verpleegster die weet wie ze is, is niet bang om hen te verzorgen."

Iemand die weet wie hij is, wordt niet bang in het licht van veranderende omstandigheden.

"Iemand die weet wie hij is, wordt niet bang in het licht van veranderende omstandigheden. Weet je niet wie je bent dan lever je jezelf over aan de grillen van de storm, en daar kom je nog maar erg moeilijk uit. Dat is een grote les van Pasen 2020. Dat we de kracht hebben om hier sterker uit te komen."

Met een vriendelijke blik op afstand neemt hij afscheid. Ik stel vast dat deze onverwachte peptalk me deugd heeft gedaan. Vrolijk Pasen!

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen