De lancering van Apollo 13 op 11 april 1970, vandaag precies 50 jaar geleden.

"Houston we've had a problem": herbeleef "live" de reis van Apollo 13, precies 50 jaar geleden

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat in de VS Apollo 13 vertrok, de missie die de derde landing op de maan had moeten opleveren, maar die door een ongeval aan boord bijna in een catastrofe eindigde. Om het jubileum te herdenken, biedt NASA de volledige reis in realtime aan met historische beelden, foto's en geluid.

"Houston, we've had a problem" (vrij vertaald: "Houston, we hebben een probleem"): het moeten na de "That's one small step for [a] man"-spreuk van Neil Armstrong bij de eerste maanlanding op 21 juli 1969 de meest legendarische (en meest geparodieerde) woorden uit de geschiedenis van de ruimtevaart zijn.

Het was astronaut Jim Lovell die ze op 13 april 1970 uitsprak aan boord van Apollo 13, de vijfde bemande missie van de VS naar de maan met als bedoeling voor de derde keer op de satelliet te landen. Daarvan kwam evenwel niks in huis. Het probleem dat Lovell meldde, was reuzegroot: een zuurstoftank was ontploft en bracht zo de hele reis én de levens van de drie inzittenden in gevaar.

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat Apollo 13 vertrok. Dat gebeurde om 14.13 uur lokale tijd vanop Cape Canaveral in Florida. Om dit jubileum te herdenken, heeft ingenieur en historicus Ben Feist van NASA de volledige reis van toen van A tot Z gereconstrueerd aan de hand van authentieke beelden, foto's en geluidsopnames. Die kunt u "live" volgen op een speciale website, maar u kunt ook inpikken op 1 minuut voor de lancering:

Om veilig thuis te geraken, maakte Apollo 13 uiteindelijk een scheervlucht langs de maan om zo opnieuw koers richting de aarde te zetten. Op 17 april 1970 landden de astronauten veilig en wel in de Stille Oceaan. Hun verhaal is bij het brede publiek vooral bekend van de gelijknamige film uit 1995 met Tom Hanks in een hoofdrol, goed voor twee Oscars. 

Het is niet de eerste keer dat Feist en zijn collega's een Apollo-missie virtueel reconstrueren. Eerder deden ze hetzelfde met Apollo 11 (de missie uit 1969 die voor het eerst mensen op de maan bracht) en met Apollo 17 (de missie uit 1972 die voor het laatst mensen op de maan bracht).

Meest gelezen