Videospeler inladen...

Protest ontaardt in geweld in Anderlecht na dood van jongeman tijdens politieachtervolging, 57 relschoppers opgepakt

In de Brusselse gemeente Anderlecht is het erg onrustig nadat vrijdagavond een jongen van 19 om het leven is gekomen toen hij vluchtte voor een coronacontrole door de politie.  Op verschillende plaatsen waren er samenscholingen die in rellen met de politie zijn ontaard. De ordediensten hebben 57 relschoppers opgepakt.

Rond 21 uur vrijdagavond merkte een patrouille van de lokale politie in Anderlecht, Brussel, twee tieners op. "Ze zaten elk op een scooter, ter hoogte van het Raadsplein", zegt Willemien Baert van het Brusselse parket. Daarop besloten de agenten de twee te controleren. Moto- of scooterrijden mag namelijk enkel van en naar het werk, volgens de richtlijnen in de strijd tegen het coronavirus.

De verdachte reed frontraal op een patrouillewagen

Willemien Baert, parket Brussel

Toen ze met de controle wilden starten, sloeg één van hen meteen op de vlucht. "De politie heeft de achtervolging ingezet, maar de patrouille raakte de jongeman kwijt toen hij tussen enkele paaltjes wegreed”, zegt Baert. Maar er kwam versterking van een andere ploeg. “Een tweede politievoertuig dat bijstand kwam bieden, reed langs de Nijverheidskaai. De verdachte reed op dezelfde baan in tegenovergestelde richting en wilde een bestelwagen inhalen, net op het moment dat het tweede politievoertuig aankwam. De scooter reed frontaal in op de linkervoorkant van de patrouillewagen en de jongen kwam daarbij om het leven”, aldus Baert.

Het parket laat de precieze omstandigheden van het ongeval verder onderzoeken. Een verkeersdeskundige, wetsdokter en de technische recherche van de federale politie kwamen ter plaatse voor een sporenonderzoek. 

Protest

Zaterdagmiddag zijn tientallen jongeren samengekomen in de buurt van het metrostation Clemenceau en op het Raadsplein, aan het gemeentehuis van Anderlecht. Ze protesteerden er tegen de politie en dat is ontaard in relletjes waarbij de politie met stenen werd bekogeld. Er is sprake van minstens één gewonde.

Omdat samenscholingen momenteel verboden zijn, heeft de politie de betogers uiteengedreven. Daarbij is ook het waterkanon ingezet. De politie heeft in totaal 57 relschoppers opgepakt. Tijdens de relletjes gingen enkele jongeren er ook met een politiewapen vandoor.  "Op een gegeven moment is een voertuig van ons omsingeld. Daar is uit gestolen, en er is onder meer een vuurwapen ontvreemd", zegt korpschef Patrick Evenepoel. Het is nog niet duidelijk of de daders al geïndentificeerd zijn en of het wapen al is teruggevonden.

Twee minderjarigen zijn wel al bij de jeugdrechter voorgeleid, een van de twee is geplaatst in een instelling. "Het gaat om de minderjarige die ter beschikking was gesteld voor gewapende weerspannigheid in groep, verboden wapendracht en voor het niet-respecteren van de lockdownmaatregelen”, zegt parketwoordvoerster Willemien Baert. “De tweede minderjarige, die verdacht wordt van brandstichting, is vrijgelaten door de jeugdrechter.”

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen